MCQs on Cardiology - 1

1:-Echocardiographic description of a dumbbell-shaped mass in the inter atrial septum is classical of which of the following ?

A:-Lipomatous hypertrophy of the inter atrial septum
B:-Myxoma arising from interatrial septum
C:-Thrombus
D:-Hydatid cyst

Correct Answer:- Option-A

2:-Intracardiac Echocardiography (ICE) is used to guide which of the following procedures ?

(i) Transseptal puncture
(ii) Percutaneous closure of ASD
(iii) Closure of PFO
(iv) Electrophysiological procedures

A:-(i) only
B:-(ii) and (iii) only
C:-(i), (ii) and (iii) only
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

3:-To match an FFR of 0.80 or less, the best iFRcutoff is

A:-0.82
B:-0.75
C:-0.89
D:-0.65

Correct Answer:- Option-C

4:-Which of the following imaging modality has higher vessel wall penetration ?

A:-IVUS
B:-OCT
C:-Both have equal vessel wall penetration
D:-IVUS is better to assess vascular endothelium

Correct Answer:- Option-A

5:-Which of the following is better to understand coronary plaque lipid burden ?

A:-OCT
B:-IVUS
C:-NIRS
D:-OCT and IVUS are equal

Correct Answer:- Option-C

6:-Which of the following imaging modality is better for discriminating between red and white thrombus ?

A:-IVUS
B:-OCT
C:-NIRS
D:-Coronary angiogram

Correct Answer:- Option-B

7:-The following is/are the cause of elevated natriuretic peptide values

(i) Leftventricular systolic dysfunction
(ii) Leftventricular diastolic dysfunction
(iii) Constrictive pericarditis
(iv) Hyperdynamic states including sepsis

A:-(i) is correct
B:-(i) and (ii) are correct
C:-(i), (ii), (iii) are correct
D:-All are correct

Correct Answer:- Option-D

8:-Which of the following is correct regarding Galectin 3 ?

A:-Risk factor for coronary artery disease
B:-Predicts adverse outcomes in heart failure
C:-Risk factor for development of deep vein thrombosis
D:-Predict risk for development of contrast induced nephropathy

Correct Answer:- Option-B

9:-Which of the following statement is not correct regarding Levosimendan ?

A:-Increase myocardial contractility
B:-Peripheral vasoconstriction
C:-PDE inhibitor activity
D:-Increase cardiac output

Correct Answer:- Option-B

10:-Which of the following is not correct regarding Omecamtiv mecarbil ?

A:-Cardiac myosin activator
B:-Increase cardiac output
C:-Decrease systolic ejection time
D:-Increased stroke volume

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email