MCQs on Cardiology - 2

1:-All are true regarding free wall rupture of the ventricle following myocardial infarction Occurs more often in except 

A:-Single vessel disease without collateral circulation
B:-First myocardial infarction
C:-Inferior wall myocardial infarction
D:-Female sex

Correct Answer:- Option-C

2:-All the following atherosclerotic plaque characteristics indicate increased vulnerability to rupture except

A:-Increased macrophage infiltration
B:-Thin fibrous cap
C:-Increased number of smooth muscle cells
D:-Large necrotic core

Correct Answer:- Option-C

3:-Angiotensin II receptors of AT1 subtype is responsible for all the following actions except

A:-Induce hypertrophy and hyperplasia of vascular smooth muscle
B:-Induce aldosterone secretion
C:-Sympathetic activation
D:-Promotes endothelium dependent vasodilation

Correct Answer:- Option-D

4:-Ticagrelor affects which one of the following ?

A:-Cyclo-oxygenase-I
B:-Platelet binding to fibrinogen
C:-Synthesis of thromboxane A 2
D:-ADP induced platelet aggregation

Correct Answer:- Option-D

5:-The most common benign pediatric cardiac tumour is

A:-Myxoma
B:-Rhabdomyoma
C:-Lipoma
D:-Fibroma

Correct Answer:- Option-B

6:-Most common site of fibroma affecting the heart is

A:-Inter atrial septum
B:-Right atrium
C:-Ventricle and interventricular septum
D:-Tricuspid valve

Correct Answer:- Option-C

7:-Which of the following physical finding may be seen in patients with left ventricular failure ?

A:-Pulsusalternans
B:-Corrigan pulse
C:-Pulsusbisferiens
D:-Pulsustardus

Correct Answer:- Option-A

8:-Right heart enlargement is usually not a feature of

A:-Secondum ASD
B:-Partial anomalous pulmonary venous return
C:-Sinus venosus ASD
D:-Patent foramen ovale

Correct Answer:- Option-D

9:-Which of the following statements about Partial Anomalous Pulmonary Venous Return (PAPVR) is/are correct ?

(i) Sinus venosus ASD is often associated with anomalous pulmonary veins
(ii) PAPVR can lead to right heart enlargement and always results in pulmonary hypertension
(iii) Upto 10% of secondum ASD may be associated with PAPVR
(iv) Saline contrast echocardiography can easily identify PAPVR

A:-Only (i) is correct
B:-Only (i), (ii) are correct
C:-Only (i), (iii) are correct
D:-All are correct

Correct Answer:- Option-C

10:-A ventricular septal defect is usually not associated with which of the following congenital heart diseases?

A:-Truncus arteriosus
B:-Complete AVSD
C:-Tetralogy of Fallot
D:-Partial AVSD

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog