MCQs on Cardiology - 3

1:-Cardiac events occurring during sleep or rest are associated with which of the following ?

A:-LQT 1
B:-LQT 2
C:-LQT 3
D:-LQT 8

Correct Answer:- Option-C

2:-Diverticula of the coronary sinus is associated with

A:-Myocardial infarction
B:-Pre-excitation syndromes
C:-Coronary artery aneurysm
D:-Heart failure

Correct Answer:- Option-B

3:-Which of the following FFR values are considered hemodynamically significant ?

A:-Less than 0.80
B:-Less than 0.90
C:-Less than 0.89
D:-Less than 0.86

Correct Answer:- Option-A

4:-An anomalous left circumflex coronary artery from the right cusp is usually

A:-Benign
B:-Associated with sudden cardiac death
C:-Accelerated atherosclerosis
D:-Needs surgical revascularisation

Correct Answer:- Option-A

5:-In patients with acquired long QT syndrome and torsades de pointes which of the following is least likely to prevent recurrence?

A:-Magnesium supplementation
B:-Temporary rapid pacing
C:-Isoproterenol
D:-Intravenous Amidarone

Correct Answer:- Option-D

6:-In HOCM post extrasystolic beat produces which of the following ?

A:-Increase in aortic pressure
B:-Fall in LV systolic pressure
C:-Fall in aortic pressure
D:-Increase in stroke volume

Correct Answer:- Option-C

7:-Kussmaul sign is associated with

(i) constrictive pericarditis
(ii) Restrictive cardiomyopathy
(iii) Right ventricular infarction
(iv) Pulmonary embolism

A:-Only (i)
B:-(i) and (iii)
C:-Only (ii)
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

8:-The most common site of drainage of congenital coronary artery fistula is to

A:-Right atrium
B:-Right ventricle
C:-Pulmonary artery
D:-Coronary sinus

Correct Answer:- Option-B

9:-In which of the following conditions the heart is most likely to be structurally normal ?

A:-Situs solitus with dextrocardia
B:-Situs inversus with levocardia
C:-Situs inversus with dextrocardia
D:-Right isomerism

Correct Answer:- Option-C

10:-Which of the following additional abnormality is most commonly associated with Ebstein anomaly ?

A:-PDA
B:-Biuspid aortic valve
C:-PFO or ASD
D:-Pulmonic stenosis

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email