MCQs on Cardiology - 4

1:-Which is the most common site of occurrence of Papillary fibroelastoma ?

A:-Mitral valve
B:-Aortic valve
C:-Pulmonary valve
D:-Tricuspid valve

Correct Answer:- Option-B

2:-Which of the following finding is the most specific for the diagnosis of pericardial tamponade ?

A:-Right atrial diastolic collapse
B:-Inferior venacava plethora
C:-Right ventricular diastolic collapse
D:-Size of pericardial effusion

Correct Answer:- Option-C

3:-Which of the following findings is not usually seen in acute mitral regurgitation ?

A:-LVEF of 70%
B:-Left sided S 4
C:-Decrscendo murmur
D:-LA enlargement

Correct Answer:- Option-D

4:-Which statement is true regarding involvement of papillary muscle in coronary artery disease ?

A:-Posteromedial papillary muscle is more frequently involved
B:-Anterolateral papillary muscle is more frequently involved
C:-Both are equally involved
D:-Posteromedial papillary muscle has dual blood supply

Correct Answer:- Option-A

5:-Right coronary artery dominance is seen in approximately

A:-80%
B:-60%
C:-25%
D:-10%

Correct Answer:- Option-A

6:-Angiosarcoma involving the heart is predominantly found on the

A:-Right side of the heart
B:-Left side of the heart
C:-Pericardium
D:-Coronary arteries

Correct Answer:- Option-A

7:-Which of the following is the most common cause of cardiac metastasis ?

A:-Renal cell carcinoma
B:-Lung cancer
C:-Hematologic malignancies
D:-Breast cancer

Correct Answer:- Option-B

8:-In ARVC which of the following protein most likely has a defect in its gene coding ?

A:-Laminin A and C
B:-Plakoglobin
C:-Myosin heavy chain
D:-Dystrophin

Correct Answer:- Option-B

9:-Which of the following is likely to increase the risk of anthracycline induced cardiomyopathy ?

A:-Family history of heart failure
B:-Selinium deficiency
C:-Pericarditis
D:-Prior mediastinal radiation

Correct Answer:- Option-D

10:-Which of the following is not an ECG manifestation of Hyperkalemia ?

A:-Tall peaked T waves
B:-QT prolongation
C:-Sine wave pattern
D:-QRS prolongation

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email