MCQs on Cardiology - 5

1:-Cardiac hydatid cysts are most commonly located in

A:-Interventricular septum or LV free wall
B:-Pericardium
C:-Right atrium
D:-Coronary artery

Correct Answer:- Option-A

2:-Which of the following is the most common ethanol induced arrhythmia ?

A:-Ventricular Tachycardia
B:-Atrial fibrillation
C:-Ventricular fibrillation
D:-Atrial flutter

Correct Answer:- Option-B

3:-Which is correct about dobutamine in low doses ?

A:-Increase in cardiac output and increase in systemic vascular resistance
B:-Increase in heart rate and increase in systemic vascular resistance
C:-Increase in heart rate and increase in pulmonary capillary wedge pressure
D:-Increase in cardiac output and decrease in systemic vascular resistance

Correct Answer:- Option-D

4:-Which of the following is the most important risk factor for in hospital mortality among patients with acutely decompensated heart failure ?

A:-Elevated pulmonary systolic pressure
B:-Serum sodium level
C:-Elevated serumcreatinine and blood urea
D:-Normal systolic BP

Correct Answer:- Option-C

5:-Which of the following is/are better to optimize stent expansion following stenting ?

A:-IVUS
B:-OCT
C:-Either IVUS or OCT
D:-Angiogram

Correct Answer:- Option-C

6:-Which of the following is useful to reduce radiation exposure in cardiac catheterization laboratory ?

A:-Reduce steep angulations
B:-Increase magnification
C:-Increase frame rate
D:-Radial access

Correct Answer:- Option-A

7:-Which is preferred method of imaging for left heart structural interventions ?

A:-Transthoracic echocardiography
B:-Transesophageal echocardiography
C:-Intracardiac echocardiography
D:-Transthoracic contrast echocardiography

Correct Answer:- Option-B

8:-Which of the following imaging modality can see 'behind' calcific plaques ?

A:-IVUS
B:-OCT
C:-Angiogram
D:-Both IVUS and OCT

Correct Answer:- Option-B

9:-Idarucizumab is used as a reversal agent for which of the following ?

A:-Apixaban
B:-Endoxaban
C:-Rivaroxaban
D:-Dabigatran

Correct Answer:- Option-D

10:-Which of the following is not correct regarding biological effects of X-ray exposure ?

A:-Stochastic events have no minimal threshold
B:-Deterministic effects have no minimal threshold
C:-Gonads demonstrate the most sensitivity
D:-Increased use of medical imaging has increased radiation exposure

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog