MCQs on Cardiology - 6

1:-Which of the following produce mid diastolic murmurs ?

(i) Mitral stenosis
(ii) Atrialmyxoma
(iii) Acute rheumatic valvulitis
(iv) Complete heart block

A:-(i) only is correct
B:-(i), (ii) are correct
C:-(i), (ii), (iii) are correct
D:-All are correct

Correct Answer:- Option-D

2:-Which of the following is not correct ?

A:-Intensity of murmur of HOCM increase with valsalvamaneuver
B:-Murmur of HOCM becomes softer and shorter with squatting
C:-The intensity of murmur of MR becomes louder in post premature beat
D:-In MVP with squatting click and murmur move away from S1

Correct Answer:- Option-C

3:-Which of the following is not associated with sudden cardiac death in hypertrophic cardiomyopathy ?

A:-Wall thickness greater than 30 mm
B:-Resting LVOT gradient greater than 30 mm Hg
C:-Apical aneurysm
D:-Sigmoid septum

Correct Answer:- Option-D

4:-Regarding Athlete's heart all are true except

A:-Absolute wall thickness greater than 15 mm are unusual even in elite athletes
B:-A variable percentage of athletes have LVED more than 60 mm
C:-Resting LVEF may be near the lower limit of normal range in trained athletes
D:-Global longitudinal strain is below normal

Correct Answer:- Option-D

5:-In adults the most common cardiac tumor affecting the cardiac valves is

A:-Fibromas
B:-Papillary fibroelastoma
C:-Lipoma
D:-Rhabdomyoma

Correct Answer:- Option-B

6:-Which of the following is the most common antecedent disease leading to HFpEF ?

A:-Systolic hypertension
B:-Ischemic heart disease
C:-Diabetes mellitus
D:-Chronic kidney disease

Correct Answer:- Option-A

7:-Which of the following E/e' values on echo-Doppler indicate elevated PCWP ?

A:-Greater than 15
B:-Less than 8
C:-Less than 5
D:-Less than 6

Correct Answer:- Option-A

8:-Which is the most significant adverse effect of ibutilide ?

A:-Hypotension
B:-QT prolongation related TdP
C:-Coronary spasm
D:-Atrial tachycardia

Correct Answer:- Option-B

9:-Which of the following statement is true regarding adenosine and ventricular tachycardia ?

A:-Adenosine has no effect on ventricular tachycardia
B:-May terminate VT of RVOT origin
C:-Terminate scar VT
D:-Tachycardia termination with adenosine rules out ventricular tachycardia

Correct Answer:- Option-B

10:-A synchorised shock is used for all cardioversions except

A:-Atrial flutter
B:-Atrial fibrillation
C:-Ventricular tachycardia
D:-Ventricular fibrillation

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email