MCQs on Cardiology - 7

1:-Myocardial bridging most commonly involves

A:-LAD
B:-RCA
C:-LCX
D:-LMCA

Correct Answer:- Option-A

2:-TIMI risk score (NSTE-ACS) includes all the following except

A:-Age 65 yr or more
B:-Three or more CAD risk factors
C:-Two or more angina episodes in prior 24 hrs
D:-Betablocker use within 30 days

Correct Answer:- Option-D

3:-Which of the following is implicated in the pathogenesis of Takotsubo cardiomyopathy ?

A:-Adenosine
B:-Prolactin
C:-Epinephrine
D:-Serotonin

Correct Answer:- Option-C

4:-Which of the following is most commonly associated with spontaneous coronary artery dissection ?

A:-Fabry disease
B:-Fibromuscular dysplasia
C:-Hypertrophic cardiomyopathy
D:-Amyloidosis

Correct Answer:- Option-B

5:-Which one of the following echocardiographic finding is the strongest predictor of survival following STEMI ?

A:-Global longitudinal strain
B:-Left ventricular diastolic function
C:-Left atrial strain
D:-Left ventricular ejection fraction

Correct Answer:- Option-D

6:-Square root sign in left ventricular pressure tracing is seen in

(i) Constrictive pericarditis
(ii) Restrictive cardiomyopathy
(iii) Cardiac tamponade
(iv) Left ventricular failure

A:-(i) and (ii) are correct
B:-(i) and (iii) are correct
C:-Only (i) is correct
D:-All are correct

Correct Answer:- Option-A

7:-Most specific finding of constrictive pericarditis is

A:-Square root sign
B:-Exaggerated ventricular interdependence
C:-IVC plethora
D:-Diastolic dysfunction

Correct Answer:- Option-B

8:-Echocardiographic findings suggestive of pericardial tamponade include all the following except

A:-Late diastolic collapse of right atrium
B:-Mitral valve respiratory flow variation of 30%
C:-Tricuspid valve flow variation of 60%
D:-Reduced lateral mitral annular velocity

Correct Answer:- Option-D

9:-Annulus reversus is seen in which of the following condition?

A:-Cardiac tamponade
B:-Constrictive pericarditis
C:-Restrictive cardiomyopathy
D:-Pericardial effusion

Correct Answer:- Option-B

10:-Which is the most important predictor of hemodynamic consequences of a pericardial effusion ?

A:-Pericardial thickness
B:-Volume of pericardial fluid
C:-Rate of accumulation
D:-Patients age

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email