MCQs on Cardiology - 8

1:-Which of the following conditions is most commonly associated with development of complete heart block ?

A:-Atrialseptal defect
B:-Supravalvar aortic stenosis
C:-Tetralogy of fallot
D:-Physiologically corrected TGA

Correct Answer:- Option-D

2:-Which of the following condition is the most common cause of sudden death in young athletes ?

A:-Commotiocordis
B:-Hypertrophic cardiomyopathy
C:-Congenital long QT syndrome
D:-Supra valvar aortic stenosis

Correct Answer:- Option-B

3:-Which of the following structure is seen in the parasternal long axis view of the echocardiogram ?

A:-Pulmonary veins
B:-LA appendage
C:-Right atrium
D:-Descending thoracic aorta

Correct Answer:- Option-D

4:-Surasternal "Crab view" is good to visualise which of the following ?

A:-Left ventricular apex
B:-PDA
C:-Coarctation of aorta
D:-Pulmonary veins

Correct Answer:- Option-D

5:-Which is correct regarding Tissue Doppler Imaging signals ?

A:-TDI-low amplitude
B:-TDI-high velocity
C:-TDI-low frequency
D:-TDI-need high gain settings

Correct Answer:- Option-C

6:-Which of the following is not true regarding white coat hypertension ?

A:-Elevated office readings but normal BP outside office
B:-ABPM or HBPM may be used to screen white coat hypertension
C:-Prevalence of white coat hypertension is 13% to 35%
D:-No effect on cardiovascular risk or all cause mortality

Correct Answer:- Option-D

7:-AIVR can be usually managed by

A:-Transvenous pacing
B:-Amiodarone
C:-Continuous ECG monitoring
D:-Lidocaine

Correct Answer:- Option-C

8:-Which statement is/are true regarding lone AF ?

A:-AF in patients younger than 60 yrs.
B:-Do not have hypertension or any evidence of structural heart disease
C:-Lower risk of thromboembolic complications
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

9:-In mitral valve prolapse which is true ?

A:-With standing click and murmur move close to S1
B:-With squatting click and murmur move close to S1
C:-Click disappears on standing
D:-No change with squatting

Correct Answer:- Option-A

10:-All of the following are true in cholesterol embolism except

A:-Painful cyanotic toes
B:-Livedo reticularis
C:-Digital and foot ulcerations
D:-Absent pedal pulses

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email