MCQs on Cardiology - 9

1:-McConnell's sign is an echocardiographic manifestation of which of the following condition ?

A:-Cardiac tamponade
B:-Constrictive pericarditis
C:-Acute pulmonary embolism
D:-Restrictive cardiomyopathy

Correct Answer:- Option-C

2:-Bidirectional ventricular tachycardia is a manifestation of which of the following conditions ?

A:-Brugada syndrome
B:-Short QT syndrome
C:-Long QT syndrome
D:-CPVT

Correct Answer:- Option-D

3:-Which of the following is not a feature of metabolic syndrome ?

A:-High HDL
B:-Glucose intolerance
C:-Hypertriglyceridemia
D:-Predominance of small dense LDL

Correct Answer:- Option-A

4:-In right atrial pressure tracing, X descent occurs during

A:-Atrial diastole
B:-Atrial systole
C:-Ventricular diastole
D:-Tricuspid valve opening

Correct Answer:- Option-A

5:-All are true about short QT syndrome except

A:-QTc of 330 milliseconds or less
B:-QT may not change with heart rate
C:-Prone to development of atrial fibrillation
D:-Hypocalcemia may mimic short QT syndrome

Correct Answer:- Option-D

6:-Which of the following cardiac procedures can lead to protein-losing enteropathy ?

A:-ASD repair
B:-VSD repair
C:-TOF correction
D:-Fontan procedure

Correct Answer:- Option-D

7:-Congenital aneurysm of the sinus of valsalva arising in the non coronary sinus most often rupture into which chamber ?

A:-Right ventricle
B:-Right atrium
C:-Left atrium
D:-Left ventricle

Correct Answer:- Option-B

8:-Intensity of the click decreases with inspiration in which of the following conditions ?

A:-Bicuspid aortic valve
B:-Pulmonic valve stenosis
C:-Mitral valve prolapse
D:-Pulmonary arterial hypertension

Correct Answer:- Option-B

9:-Which of the following is a reversible inhibitor of P2Y12 receptor ?

A:-Ticagrelor
B:-Clopidogrel
C:-Prasugrel
D:-Ticlopidine

Correct Answer:- Option-A

10:-All the following statements are true about Arrhythmogenic right ventricular cardiomyopathy except

A:-Epsilon wave is a very sensitive finding
B:-Monomorphic ventricular tachycardia, LBBB morphology, superior axis
C:-T inversion extending to V3 or beyond
D:-Fibrofatty replacement of the myocardium

Correct Answer:- Option-A

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog