MCQs on Cardiology - 10

1:-Following statements about oxygen saturation in a normal person are correct except

A:-Oxygen saturation in IVC is greater than SVC
B:-Coronary sinus has one of the lowest oxygen saturation
C:-Flamm formula is based on IVC and SVC oxygen saturation
D:-When cardiac output decreases venous oxygen saturation increases

Correct Answer:- Option-D

2:-Well trained athletes may have

(i) First degree heart block
(ii) Mobitz 1 second degree AV block
(iii) Third degree AV block during sleep
(iv) Positive tilt table test

A:-(i) and (ii) are correct
B:-Only (i) is correct
C:-(i), (ii), (iii) are correct
D:-All are correct

Correct Answer:- Option-D

3:-In which of the following men are more likely to be affected ?

A:-MVP
B:-Bicuspid aortic valve
C:-Mitral stenosis
D:-Pulmonary arterial hypertension

Correct Answer:- Option-B

4:-Which of the following is among the most important determinants of mortality after aortic valve replacement ?

A:-Presence of Bicuspid aortic valve
B:-Rheumatic aortic valve regurgitation
C:-Depressed LVEF
D:-LV end systolic dimension of 40 mm

Correct Answer:- Option-C

5:-Which among the following are identified as infectious agents in myocarditis ?

(i) Adeno viruses
(ii) Entero viruses
(iii) Parvo viruses
(iv) Influenza virus

A:-(i) only
B:-(i) and (iv) only
C:-(i), (ii) and (iii) only
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

6:-Which of the following not correct regarding coronary artery dissection occurring during coronary angioplasty ?

A:-Coronary angiography can easily distinguish true and false lumen
B:-Forceful injection of contrast should be avoided to prevent hydraulic dissection
C:-IVUS is useful in identifying true and false lumen
D:-True lumen is characterised by presence of media and adventia in all walls of the lumen

Correct Answer:- Option-A

7:-Which of the following medications should be avoided in patients receiving sildenafil ?

A:-Aspirin
B:-Clopidogrel
C:-Metoprolol
D:-Nitroglycerin

Correct Answer:- Option-D

8:-Which of the following medication is best suited for a 65 year old male with anterior wall STEMI with BP of 80/40, heart rate 100 bpm who is planned for percutaneous coronary intervention ?

A:-Dopamine
B:-Dobutamine
C:-Milrinone
D:-Isoproterenol

Correct Answer:- Option-A

9:-The following are true regarding acute coronary syndrome except

A:-Plaque erosion seen in one third
B:-Spontaneous coronary artery dissection in majority of patients
C:-Lesion that precede acute plaque rupture is thin cap fibroatheroma
D:-Thin cap fibroatheroma has a lipid rich necrotic core with overlying fibrous cap measuring less than 65 micrometers

Correct Answer:- Option-B

10:-Which of the following is not true regarding diastolic heart sounds ?

A:-Opening snap is a high pitched sound
B:-Pericardial knock is a low pitched early diastolic sound
C:-Left sided S3 is a low pitched sound
D:-Tumor "Plop" rarely is heard with atrial myxoma

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog