MCQs on Nephrology - 1

1:-Which one of the following personality is generally regarded as the father of Nephrology ?

A:-Richard Bright
B:-Thomas Graham
C:-William Kolf
D:-Barry Brenner

Correct Answer:- Option-A

2:-Indications for parathyroidectomy in Chronic kidney disease is all EXCEPT

A:-Persistent elevation of PTH more than 800 pg/ml in spite of aggressive treatment with calcimimetics and Vitamin D analogues
B:-Uncontrolled hypercalcemia and hyperphosphatemia
C:-High levels of bone biomarkers (bone-specific ALP, TRAP5b)
D:-Adynamic bone disease on bone biopsy

Correct Answer:- Option-D

3:-Ferroportin is an

A:-Plasma Iron Transporter
B:-Cellular Iron Exporter
C:-Duodenal Iron Transporter
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B

4:-Which of the following complement component is involved in opsonisation ?

A:-C3b
B:-C5b
C:-C3a
D:-C5a

Correct Answer:- Option-A

5:-Risk factor and triggering factors in nephrogenic systemic fibrosis caused by Gadolinium-based contrast agent in CKD are all EXCEPT

A:-Haemodialysis
B:-Peritoneal dialysis
C:-High dose erythropoietin therapy
D:-Elevated serum phosphorous

Correct Answer:- Option-A

6:-Combined liver-kidney transplantation is the best option for

A:-Secondary hyperoxaluria
B:-Secondary IgA Nephropathy
C:-IgA Nephropathy
D:-Primary Oxalosis

Correct Answer:- Option-D

7:-Which one of the following drug can be considered as therapeutic option in post-transplant Thrombotic Microangiopathy (TMA) ?

A:-Belatacept
B:-Methylprednisolone
C:-Sirolimus
D:-Tacrolimus

Correct Answer:- Option-A

8:-Which of the following is NOT true regarding alloantigen presentation to T-cells ?

A:-T cells recognize alloantigen via direct or indirect pathways
B:-Class II Major Histocompatibility Complex (MHC) molecules are recognized by CD4 T-cells
C:-The MHC class I system is designed to present extracellular proteins taken up and processed by antigen presenting cells
D:-T-cells recognize alloantigen as peptides presented by MHC molecules

Correct Answer:- Option-C

9:-Regarding post-transplant erythrocytosis, which of the following is false ?

A:-Incidence appears to have decreased to less than 10% concomitant with the more frequent use of ACE inhibitors and ARBs
B:-Spontaneous remission is observed in one-fourth of patients within 2 years
C:-Treatment is generally recommended for a Hb level exceeding 17 to 18 g/dl or an Hct level over 51% to 52%
D:-It generally affects those with poor allograft function

Correct Answer:- Option-D

10:-Regarding PTLD, which of the following is FALSE ?

A:-It is the most common malignancy in post-transplant children
B:-It occurs in 1-2% of patients after kidney transplant
C:-Tacrolimus has a strong antiproliferative effect on PTLD derived B cell lines
D:-Reduction or discontinuation of immunosuppressive therapy, particularly cyclosporine, tacrolimus or MMF, is the first line treatment

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog