MCQs on Nephrology - 4

1:-Intestinal pathogenic E.coli implicated in HUS (Hemolytic Uremic Syndrome)

A:-Enterohemorrhagic E.coli (EHEC)
B:-Enterotoxigenic E.coli (ETEC)
C:-Enteroinvasive E.coli (EIEC)
D:-Adherent invasive E.coli (AIEC)

Correct Answer:- Option-A

2:-Identify the wrong statement about Dialysis associated Amyloidosis.

A:-Beta 2 Microglobulin is the amyloid precursor protein in dialysis associated amyloidosis
B:-Eprodisate is the specific treatment for this condition
C:-Carpal tunnel syndrome is often the first symptom
D:-Renal transplant may lead to symptomatic improvement

Correct Answer:- Option-B

3:-Polymorphism of which gene is implicated in influencing the therapeutic drug levels of Tacrolimus ?

A:-CYP29
B:-CYP2C19
C:-CYP2D6
D:-CYP3A5

Correct Answer:- Option-D

4:-Approved systemic therapies for metastatic renal cancer are all EXCEPT

A:-Everolimus
B:-Tacrolimus
C:-Temsirolimus
D:-Bevacizumab

Correct Answer:- Option-B

5:-Gene mutations with causal links to FSGS (Focal Segmental Glomerulo Sclerosis)

A:-NPHS1
B:-CD2AP
C:-TRPC6
D:-All the above

Correct Answer:- Option-D

6:-Find the wrong statement about Hepatitis B Virus associated renal disease

A:-Hepatitis B virus associated renal disease is more common in Hepatitis B carriers
B:-Membranous nephropathy is the common renal lesion
C:-Spontaneous resolution of HBV associated nephropathy is common in children
D:-The glomerular lesions are immune-mediated

Correct Answer:- Option-A

7:-Which of the following pharmacotherapy is used as a urease inhibitor in infection-related stones ?

A:-Boric acid
B:-Permanganate
C:-Acetohydroxamic acid
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-C

8:-All are conditions associated with Type B Lactic acidosis EXCEPT

A:-Seizures
B:-Liver disease
C:-Thiamine deficiency
D:-CO poisoning

Correct Answer:- Option-D

9:-Classical hallmark of ATN on histological examination is

A:-Patchy detachment and loss of tubular cells
B:-Focal areas of proximal tubular dilatation along with distal tubular casts
C:-Loss of apical brush border of PCTs (Proximal Convoluted Tubules)
D:-Apoptosis of proximal and tubular cells

Correct Answer:- Option-C

10:-All of the following drugs can cause crystalluria EXCEPT

A:-Sulfonamides
B:-Methotrexate
C:-Indinavir
D:-Cimetidine

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog