MCQs on Nephrology - 5

1:-Size of the urea molecule and creatinine molecule is

A:-50 Da and 100 Da, respectively
B:-60 Da and 113 Da, respectively
C:-70 Da and 123 Da, respectively
D:-80 Da and 132 Da respectively

Correct Answer:- Option-B

2:-All of the following are used in managing recurrent intradilytic hypotension EXCEPT

A:-Sodium profiling
B:-Warm dialysate
C:-Intravenous saline
D:-Avoid food intake during dialysis

Correct Answer:- Option-B

3:-Leucocyte esterase test, which indicates the presence of leucocytes in urine is present in all EXCEPT

A:-Neutrophils
B:-Lymphocytes
C:-Monocytes
D:-Eosinophils

Correct Answer:- Option-B

4:-Shape of urine crystals gives a clue to the chemical composition of urinary stones. Identify the wrong match from the following pair of crystal shape and chemical composition.

A:-Coffin lid appearance-Calcium oxalate monohydrate
B:-Envelope shaped-Calcium oxalate dehydrate
C:-Rhomboid/flat diamond shaped-Uric acid crystals
D:-Needles/Sheaves of wheat-Amoxycillin

Correct Answer:- Option-A

5:-GFR equations used to estimate GFR in paediatrics is

A:-Cockroft Gault equation
B:-Nankiwells equation
C:-Schwartz equation
D:-CKD-Epi formula

Correct Answer:- Option-C

6:-C3 nephritic factor is an autoantibody associated with

A:-Type 1 MPGN
B:-Type 2 MPGN
C:-Type 3 MPGN
D:-All the above

Correct Answer:- Option-B

7:-Electron microscopic findings characteristic of post-infectious Glomerulonephritis is

A:-Subepithelial electron-dense deposits
B:-Mesangial and capillary wall deposits
C:-Mesangial and subendothelial deposits
D:-Irregular, hump like deposits on top of Glomerular basement membrane

Correct Answer:- Option-D

8:-Essential criteria for diagnosing Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion (SIADH)

A:-Decreased effective serum osmolality (<270 mOsm/kg)
B:-Urine osmolality >100 mOsm/kg
C:-Urinary sodium>40 mmol/L
D:-All the above

Correct Answer:- Option-D

9:-Which of the following statement on the pharmacokinetics of loop diuretics is false ?

A:-Toresamide have lesser oral availability than furosemide
B:-The elimination half-life of toresamide is more than Furosemide
C:-Bumetanide has almost 100% bioavailability on oral administration
D:-Long term use of diuretics can cause diuretic adaptation and resistance

Correct Answer:- Option-A

10:-Chinese herb nephropathy is due to

A:-Glue sniffing
B:-Suramin
C:-Fumaric acid
D:-Aristolochic acid

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog