MCQs on Nephrology - 6

1:-Which of the following statement about transplant immunosuppressive drugs is NOT TRUE ?

A:-Cyclosporin binds to FK 506 binding protein in the cytoplasm and inhibits calcineurin
B:-Tacrolimus is a macrolide antibiotic
C:-Mycophenolate mofetil acts by inhibiting Inosine Monophosphate dehydrogenase
D:-Sirolimus shares its cytoplasmic binding protein with Tacrolimus (FBP12)

Correct Answer:- Option-A

2:-Which one of the following is an inhibitor of vascular calcification in CKD ?

A:-Protein S
B:-Klotho
C:-Matrix metallprotein
D:-Fetuin-A

Correct Answer:- Option-D

3:-Erythrocytosis in patients with CKD is seen in all of the following conditions EXCEPT

A:-Polycystic kidney disease
B:-Chronic allograft Nephropathy
C:-Renal artery stenosis
D:-Renal tumours

Correct Answer:- Option-B

4:-Which of the following statement IS TRUE regarding FGF 23 a key regulator in bone and mineral metabolism in CKD ?

A:-Its chief action is to reduce phosphate reabsorption in the proximal tubule
B:-FGF 23 retards the progression of CKD in diabetics and non-diabetics
C:-Increased phosphate excretion is the stimuli for increase FGF 23 production
D:-FGF 23 protects against the development of hyperparathyroidism

Correct Answer:- Option-A

5:-All of the following are side effects of Carbonic anhydrase inhibitor (acetazolamide) use, EXCEPT

A:-Increase the risk of nephrolithiasis
B:-Precipitate encephalopathy in patients with liver failure
C:-Symptomatic metabolic alkalosis
D:-Decreased libido

Correct Answer:- Option-C

6:-Which among the following autoantibody is NOT associated with membranous nephropathy ?

A:-Phospholipase A2 Receptor (PLA2R)
B:-Thrombospondin tpe1 domain containing 7A (THSD7A)
C:-Neutral Endopeptidase (NEP)
D:-Soluble urokinase-type Plasminogen Activator Receptor (suPAR)

Correct Answer:- Option-D

7:-In tubuloglomerular feedback the correct statement about adenosine is

A:-Vasoconstrictor mediator of the afferent arteriole
B:-Vasodilatory effect on efferent arteriole
C:-Adenosine acts through A2 receptors
D:-Adenosine acts through purinergic receptors

Correct Answer:- Option-A

8:-The bulk of Magnesium (Mg) is reabsorbed in which part of the tubule ?

A:-Proximal Convoluted Tubule (PCT)
B:-Thick Ascending limb of Loop of Henle (TAL)
C:-Distal Convoluted Tubule (DCT)
D:-Collecting Duct and Connecting Tubule (CD, CT)

Correct Answer:- Option-B

9:-Which of the following is known as "Phosphatonin" ?

A:-PTH
B:-Klotho
C:-Calcitriol
D:-FGF23

Correct Answer:- Option-D

10:-Which among the following oral antidiabetic drug act by inhibiting renal tubular glucose absorption ?

A:-Vildagliptin
B:-Canagliflozin
C:-Semaglutide
D:-Pioglitazone

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog