MCQs on Nephrology - 7

1:-Vascular manifestations of ADPKD include

A:-Intracranial aneurysm
B:-Coronary artery aneurysm
C:-Thoracic aortic dissections
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

2:-HCV induced immune complex disease is associated with

A:-Cryoglobulinemic proliferative Glomerulonephritis
B:-MPGN
C:-Membranous glomerulopathy
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

3:-Fabry's disease, all statements are true EXCEPT

A:-Fabry's disease neutral glycosphingolipids accumulate in lysosomes
B:-Zebra bodies are a histologic hallmark
C:-In Fabry's disease angiokeratomas are most dense over the nape of the neck
D:-The renal disease presents with hematuria and proteinuria

Correct Answer:- Option-C

4:-Stains used to enhance basement membrane structure in renal biopsy

A:-Hematoxylin and eosin
B:-PAS
C:-Jones methenamine silver
D:-Masson's trichrome

Correct Answer:- Option-C

5:-Following improve the biocompatibility of a dialysis membrane.

A:-More free hydroxyl groups on the membrane surface
B:-Less free hydroxyl groups on the membrane surface
C:-More free sulfhydryl groups on the membrane surface
D:-Less free sulfhydryl groups on the membrane surface

Correct Answer:- Option-A

6:-Crescentic Glomerulonephritis is the histologic lesion in which of the following drug induced glomerulopathy ?

A:-Adalimumab
B:-D-penicillamine
C:-Allopurinol
D:-Pamidronate

Correct Answer:- Option-C

7:-Gene defects associated with FSGS (Focal Segmental Glomerusclerosis).

A:-Nephrin
B:-Podocin
C:-Actinin 4
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

8:-Which of the following feature is not a part of Lithium nephrotoxicity ?

A:-Nephrogenic DI
B:-Incomplete distal RTA (Renal Tubular Acidosis)
C:-Hypocalcemia
D:-Distal tubular microcysts

Correct Answer:- Option-C

9:-Which among the following is a selective antagonist of BAFF which is used as a novel therapy in IgA nephropathy ?

A:-Atacicept
B:-Blisibimod
C:-Belimumab
D:-Fostamatinib

Correct Answer:- Option-B

10:-Which of the following study showed first demonstrated that overt diabetic nephropathy can be prevented in type 2 DM with microalbuminuria ?

A:-BENEDICT trial
B:-RENAAL trial
C:-IDNT trial
D:-IRMA-2 trial

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog