MCQs on Nephrology - 8

1:-Patiromer a cation exchange polymer is used in managing

A:-Hypercalcemia
B:-Hyperkalemia
C:-Hypernatremia
D:-Hypermagnesimia

Correct Answer:- Option-B

2:-Which of the following gene defect is seen in Type 3 Bartter's syndrome ?

A:-Sodium, Potassium chloride co transporter (NKCC)
B:-Potassium channel (ROMK)
C:-Calcium sensing receptor (CaSR)
D:-Chloride channel (CIC-Kb)

Correct Answer:- Option-D

3:-Streptococcal antigens implicated in the pathogenesis of post-streptococcal Glomerulonephritis

A:-Streptococcal Pyrogenic Exotoxin B (SPEB)
B:-Nephritis Associated Plasmin receptor (NAPlr)
C:-Both 1 and 2
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-C

4:-Which one among the following Leptospira species are not pathogenic in human ?

A:-Leptospira interrogans
B:-Leptospira icterohemorrhagiae
C:-Leptospira canicola
D:-Leptospira biflexa

Correct Answer:- Option-D

5:-Quartan malarial nephropathy is caused by chronic or repeated infections by

A:-P. Falciparum
B:-P. Vivax
C:-P. Malariae
D:-P. Ovale

Correct Answer:- Option-C

6:-Which cause of nephrotic syndrome have highest incidence of renal vein thrombosis, pulmonary embolism and deep vein thrombosis ?

A:-Minimal change disease
B:-FSGS
C:-Membranous Glomerulonephritis
D:-Diabetic nephropathy

Correct Answer:- Option-C

7:-The most common cause of medullary nephrocalcinosis is

A:-Sarcoidosis
B:-Hypervitaminosis D
C:-Primary hyperparathyroidism
D:-Renal tubular acidosis

Correct Answer:- Option-C

8:-Autoantibodies strongly associated with scleroderma renal disease

A:-U1RNP
B:-SMA
C:-Anti-Jo-1 antibody
D:-Anti-RNA polymerase 3

Correct Answer:- Option-D

9:-Gitelman's syndrome distinguished from Bartter's syndrome by

A:-Hypokalemia
B:-Metabolic alkalosis
C:-Elevated renin and aldosterone levels
D:-Hypomagnesemia and hypocalcuria

Correct Answer:- Option-D

10:-Inherited renal tubular disorder characterized by persistent isolated glycosuria in the absence of hyperglycaemia is due to a mutation in

A:-SLC6A19
B:-SLC5A2
C:-SLC3A1
D:-SLC7A9

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog