MCQs on Obstetrics and Gynaecology - 1

1:-All are TRUE regarding serous borderline ovarian tumours EXCEPT

A:-10% of all ovarian serous tumors are of borderline type and 50% occur before the age of 40 years
B:-Up to 40% of serous borderline tumors are associated with spread beyond the ovary
C:-Up to 10% of women with ovarian serous borderline tumors and extraovarian implants may have invasive implants
D:-Borderline serous tumors may harbor foci of stromal microinvasion and if so, should be managed as aggressive serous carcinomas

Correct Answer:- Option-D

2:-In Kyoto (Querlou and Morrow) classification, Nerve sparing Radical Hysterectomy is

A:-Type B
B:-Type C1
C:-Type C2
D:-Type D2

Correct Answer:- Option-B

3:-All are TRUE about Germ cell tumours EXCEPT

A:-In patients with stage IA dysgerminoma, unilateral oophorectomy alone results in a 5-year disease-free survival rate of greater than 95%
B:-Patients with stage IA, grade 1 immature teratoma need 4 cycles of BEP adjuvant therapy after surgery
C:-All patients with Endodermal Stromal Tumours (EST) should be treated with chemotherapy shortly after recovering from surgery ovarian dysfunction of failure
D:-Transient ovarian failure is common with platinum-based chemotherapy for germ cell tumours and majority will have successful childbearing in the future

Correct Answer:- Option-B

4:-All the following statements regarding Granulosa cell tumours of the ovary are TRUE EXCEPT

A:-Endometrial cancer occurs in association with granulosa cell tumors in at least 5% of cases
B:-25-50% of Granulosa cell tumours are associated with endometrial hyperplasia
C:-Granulosa cell tumors may also produce androgens and cause virilization
D:-Juvenile granulosa cell tumors of the ovary are rare and behaves more aggressively than the adult type

Correct Answer:- Option-D

5:-All the following statements about intrahepatic cholestasis of pregnancy are TRUE EXCEPT

A:-bile acids are cleared incompletely and accumulate in plasma but the cause is unclear
B:-pruritus shows predilection for the soles and may precede laboratory findings by several weeks
C:-total plasma concentrations of bilirubin exceed 8 mg/dL and serum transaminases exceed 500 in 30% patients
D:-ursodeoxycholic acid relieves pruritus and improves fetal outcome better than steroids and cholestyramine

Correct Answer:- Option-C

6:-All the statements about sickle cell anaemia in pregnancy are TRUE EXCEPT

A:-Sickle-cell trait does not appear to be associated with increased perinatal mortality, low birthweight or pregnancy-induced hypertension
B:-In Sickle cell disease there is no categorical contraindication to vaginal delivery, and caesarean delivery is reserved for obstetrical indications
C:-Routine prophylactic blood transfusions during labour is recommended to reduce painful crises in Sickle cell anaemia
D:-Antenatal folic acid supplementation with 4 mg daily throughout pregnancy is needed to support rapid red blood cell turnover

Correct Answer:- Option-C

7:-All the statements about thrombocytopenia in pregnancy are TRUE EXCEPT

A:-A platelet count of < 80,000/L should trigger an evaluation for etiologies other than gestational thrombocytopenia
B:-Hypertensive disorders account for 21% of thrombocytopenia in pregnancy
C:-In ITP complicating pregnancy, therapy with steroids is considered if the platelet count is below 30,000 to 50,000/L
D:-Maternal platelet counts have strong correlation with fetal platelet counts and caesarean delivery is recommended if platelet count is < 50,000 on fetal blood sampling

Correct Answer:- Option-D

8:-All the following statements regarding diabetes in pregnancy are TRUE EXCEPT

A:-Periconceptional HbA1C should be kept under 6.5% in pregestational diabetic women
B:-MSAFP levels may be lower in diabetic pregnancies and the incidence of congenital cardiac anomalies is five fold in mothers with diabetes
C:-Ultra short acting insulin analogues starts acting in 30 minutes, peaks in 2 hrs minutes and is good for preprandial glycemic control in pregnancy
D:-Insulin therapy is typically added if fasting levels persistently exceed 95 mg/dL after medical nutrition therapy

Correct Answer:- Option-C

9:-All the statements about thyroid in pregnancy are TRUE EXCEPT

A:-Women with TPO antibodies are at increased risk for progression of thyroid disease and postpartum thyroiditis
B:-It is recommended that women avoid pregnancy for 1 month after radioablative therapy with iodine 131
C:-Pregnancy is associated with an increased thyroxine requirement in approximately a third of supplemented women
D:-Prophylthiouracil (PTU) is preferred in pregnancy because it partially inhibits the conversion of T4 to T3 and crosses the placenta less readily than methimazole

Correct Answer:- Option-B

10:-All the statements about SLE in pregnancy are TRUE EXCEPT

A:-Fetal cell micro chimerism leads to the predilection for autoimmune disorders like SLE among women
B:-In the presence of anti-Ro and Anti-La antibodies, the incidence of fetal myocarditis and heart block is as high as 20%
C:-During pregnancy, lupus improves in a third of women, remains unchanged in a third and worsens in the remaining third
D:-Hydroxychloroquine is not associated with congenital malformations and can be continued in pregnancy

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog