MCQs on Toxicology - 19

1. ….. is not the content of lytic cocktail which is used in Scorpion sting treatment.

A) Chlopromazine 
B) Promethazine
C) Naloxone 
D) Pethidine

Answer: (C)

2.. “In Scorpion sting treatment” Alpha blockers are used to

A) Antagtonize the effect of catecholamines
B) Reduce preload, after load and blood pressure
C) Increase insulin secretion 
D) All of the above

Answer: (D)

3. Glue sniffer’s rash is seen in-

A) Phosphorus 
B) Lead
C) Volatile substance 
D) Hydrocarbons

Answer: (C)

4. After skin contamination, the patient passed into coma with miosis and finally acute nephritis, the poison is:

A) Oxalic acid 
B) Nitric acid
C) Hydrocyanic acid 
D) Carbolic acid

Answer: (C)

5. During post mortem exam odour of bitter almond is found in case of …….poisoning.

A) Hydrocyanic acid 
B) Nitric acid
C) Acetic acid 
D) Carbolic acid

Answer: (A)

6. Gastric lavage with 5% Sodium thiosulfate can be done in…….poisoning.

A) H2SO4 
B) HCL
C) HNO3 
D) HCN

Answer: (D)

7. Ophotoxemia refers to

A) Organophosphorous poisoning 
B) Heavy metal poisoning
C) Scorpion venom poisoning 
D) Snake venom poisoning

Answer: (D)

8. Elapidaes are

A) Vasculotoxic 
B) Neurotoxic
C) Musculotoxic 
D) Nontoxic

Answer: (B)

9. The most useful bedside test to suggest snake bite envenomation is

A) Prothrombin time 
B) 20 min whole blood clotting time
C) International normalized ratio 
D) Platelet count

Answer: (B)

10. Viper venom causes

A) Acute renal failure 
B) Dysphagia
C) Nerve paralysis 
D) Polycythemia

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email