MCQs on Orthopaedics - 6

1:-Chicken wire calcification is seen in

A:-Osteoblastoma
B:-Chondroblastoma
C:-Chondromyxoid fibroma
D:-Parosteal osteosarcoma

Correct Answer:- Option-B

2:-In compression arthrodesis of the ankle, the relation of the distal pin to the transverse axis of the body of talus should be

A:-through the axis
B:-anterior to the axis
C:-posterior to the axis
D:-any position will do

Correct Answer:- Option-B

3:-The amputation in which the calcaneum is rotated and fused with the tibia is

A:-Chopart's
B:-Syme's
C:-Lisfranc's
D:-Pirogoff's

Correct Answer:- Option-D

4:-Regarding Wallerian degeneration which of the following is false ?

A:-Also called secondary degeneration
B:-Fragmentation in the segment is seen
C:-Axonal debris is removed by the macrophages within a month
D:-Chromatolysis occurs

Correct Answer:- Option-D

5:-When the ulnar nerve is totally divided at the wrist the interossei can act through

A:-Martin-Gruber anastomosis
B:-Richi-Cannieu anastomosis
C:-Both of these
D:-The above statement is wrong

Correct Answer:- Option-B

6:-The bone commonly involved in Caffey's disease

A:-metatarsal
B:-Humerus
C:-Mandible
D:-Femur

Correct Answer:- Option-C

7:-In a case of left sided slipped capital femoral epiphysis in the frog leg lateral view the epiphyseal-diaphyseal angle on the right side is ten degree, then the minimum angle of the same on the left side beyond which the slip is not considered mild is

A:-45
B:-50
C:-55
D:-40

Correct Answer:- Option-D

8:-While doing a replacement in a valgus knee, the distal femoral cut is better done in

A:-5 degree valgus
B:-7 degree valgus
C:-3 degree valgus
D:-none of these

Correct Answer:- Option-C

9:-1) PCL release from femur 2) Removal of lateral osteophytes 3) Pie crusting of the ITB  4) Popliteus release 5) Posterolateral capsular release

The correct sequential order of release for correcting valgus in a tkr is

A:-1 2 3 4 5
B:-5 4 3 2 1
C:-2 1 3 5 4
D:-2 1 5 3 4

Correct Answer:- Option-D

10:-Motion similar to that in a cow's hip is obtained in Stulberg type

A:-3
B:-5
C:-4
D:-2

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email