MCQs on Orthopaedics - 5

1:-Which is the false statement ?

A:-Step length increases with leg length
B:-Cadence is greater in children
C:-Step length is more than stride length
D:-Walking velocity is measured in metres per second

Correct Answer:- Option-C

2:-Holstein-Lewis lesion presents as a

A:-pre reduction lesion and is managed conservatively
B:-post reduction lesion and is managed conservatively
C:-pre reduction lesion and is managed surgically
D:-post reduction lesion and is managed surgically

Correct Answer:- Option-D

3:-Oblique popliteal ligament of the knee is pierced by which artery ?

A:-superior medial geniculate
B:-superior lateral geniculate
C:-middle geniculate
D:-inferior geniculate

Correct Answer:- Option-C

4:-Regarding Turrett exostosis what is true ?

A:-intracortical
B:-traumatic
C:-does not limit joint movements
D:-conservative treatment is beneficial

Correct Answer:- Option-B

5:-While doing a release of the carpal tunnel it is cut in line with the

A:-ring finger
B:-middle finger
C:-index finger
D:-none of these

Correct Answer:- Option-A

6:-Positive Volkmann's sign is due to contracture of

A:-flexor carpi radialis
B:-flexor carpi ulnaris
C:-flexor digitorum profundus
D:-pronator teres

Correct Answer:- Option-C

7:-The gliding hole for a 3.5 mm cortical screw when used as a lag screw should be

A:-3.25 mm
B:-4.5 mm
C:-3.5 mm
D:-2.7 mm

Correct Answer:- Option-C

8:-During a normal gait the muscles that are active with the first, second and third rockers are respectively

A:-Tibialis anterior, triceps surae and tibialis posterior with the intrinsics
B:-Triceps surae, tibialis posterior with intrinsics and tibialis anterior
C:-Tibialis anterior, tibialis posterior with intrinsics and triceps surae
D:-Tibialis posteror with intrinsics, tibialis anterior and triceps surae

Correct Answer:- Option-C

9:-Sprouting granulations at the mouth of a sinus in a case of chronic osteomyelitis indicate

A:-acute flare up
B:-underlying cavity
C:-underlying sequestrum
D:-only an indication of the chronicity

Correct Answer:- Option-C

10:-In Ober transfer

A:-tibialis anterior is passed over the shin of tibia
B:-tibialis anterior is passed through the interosseous membrane
C:-tibialis posterior is passed through the interosseous membrane
D:-tibialis posterior is passed over the shin of tibia

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email