MCQs on Orthopaedics - 7

1:-A person with posterior interosseous nerve palsy

A:-Will be able to actively dorsiflex his wrist in neutral position
B:-On active dorsiflexion the wrist goes into radial deviation
C:-On active dorsiflexion the wrist goes into ulnar deviation
D:-Can willingly dorsiflex the wrist in radial or ulnar deviation

Correct Answer:- Option-B

2:-Using Hertel's criteria the humeral head has a bad prognosis when the

A:-fracture is not involving the anatomical neck
B:-metaphyseal spike is 9 mm
C:-medial hinge is displaced 3 mm
D:-all of the above

Correct Answer:- Option-C

3:-Vickers ligament is seen in almost all operated cases of

A:-Radial club hand
B:-Keinbock's disease
C:-Ulnar club hand
D:-Madelung deformity

Correct Answer:- Option-D

4:-The muscle that is acting when there is a positive Froment's sign is

A:-Adductor pollicis
B:-First dorsal interosseous
C:-First palmar interosseous
D:-Flexor pollicis longus

Correct Answer:- Option-D

5:-Bubbles and strips appearance in the X-ray is seen in

A:-simple bone cyst
B:-monostotic fibrous dysplasia
C:-aneurysmal bone cyst
D:-rickets

Correct Answer:- Option-B

6:-While exposing the proximal fourth of radius through the Henry's approach the supinator can be safely

A:-incised medially and retracted laterally
B:-incised laterally and retracted medially
C:-incised in the middle and retracted to either side
D:-pushed up superiorly from its inferior border

Correct Answer:- Option-A

7:-Functional position of the wrist is

A:-ten degree palmar flexion
B:-twenty degree palmar flexion
C:-neutral position
D:-twenty degree dorsiflexion

Correct Answer:- Option-D

8:-To expose the radial nerve in a posterior approach to the humerus one has to dissect

A:-through the lateral head of triceps
B:-between the lateral and medial head of triceps
C:-through the medial head of triceps
D:-between the long and lateral head of triceps

Correct Answer:- Option-D

9:-Pulvertaft technique is used for suturing a tendon of

A:-Small diameter to one of large diameter
B:-Large diameter to one of large diameter
C:-Small diameter to one of small diameter
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A

10:-In Axer osteotomy to get containment of the anterolateral segment we should do

A:-an inter trochanteric osteotomy with adduction and internal rotation of the distal fragment
B:-a sub trochanteric osteotomy with abduction and internal rotation of the distal fragment
C:-an intertrochanteric osteotomty with abduction and external rotation of the distal fragment
D:-a subtrochanteric osteotomy with adduction and external rotation of the distal fragment

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog