MCQs on Toxicology - 9

1. Hydrostatic test is recommended in presence of …….

A) signs of intrauterine maceration 
B) separated umbilical sign with cicatrisation of umbilicus
C) stomach contain milk 
D) evidence of oedema of lungs in histology

Answer: (D)

2. ……..is not the legally accepted evidence of live birth

A) expanded lungs 
B) cicatrization of umbilicus
C) Food in stomach 
D) air in gastrointestinal tract

Answer: (D)

3. A space occupying blood clot beneath the periosteum of skull is called as …

A) subgaleal haematoma 
B) cephalo-haematoma
C) skull heamatoma 
D) caput succedaneum

Answer: (B)

4. A transient congestion and oedema in the scalp tissue on presenting region of head is called as……

A) subgaleal haematoma 
B) cephalo-haematoma
C) caput succedaneum 
D) skull heamatoma

Answer: (C)

5. The cephalo-haematoma gets resolved in ……

A) 1 to 4 days 
B) 5 to 8 days
C) 6 to 10 days 
D) 12 to 15 days

Answer: (D)

6. In neonate the portion of umbilical cord attached to child gets shivered, mummified and falls off within….

A) 12-24 hrs 
B) 48 -72 hrs
C) 36-48 hrs 
D) 5 -6 days

Answer: (D)

7. The neonatal red blood cells disappear from the peripheral circulation within ….

A) 12 hrs 
B) 24 hrs
C) 48 hrs 
D) 72 hrs

Answer: (B)

8. …… is a common and difficult to prove mode to cause infanticide.

A) Head injuries 
B) Strangulation
C) Smothering 
D) poisoning

Answer: (C)

9. The penalty for violation of PC&PNDT Act 1994 by RMP is proved for second offence is …….

A) imprisonment for 3 yrs & fine upto 10,000/-
B) removal of name from register for 5 yrs
C) imprisonment for 3 yrs & fine upto 
50,000/-
D) permanent removal of name from  register

Answer: (D)

10. Sec 318 is related to……

A) Criminal abortion 
B) grievous injury
C) dowry case 
D) concealment of birth

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog