MCQs on Vocal for Dance - 4

1:-How many maatras are there in a tala avartha of one kalai adi tala in Chaturasra Gathi ?

A:-32
B:-16
C:-8
D:-64

Correct Answer:- Option-A

2:-The Prathimadhyama mela of Mayamalavagowla

A:-Kalyani
B:-Kamavardhini
C:-Simhendramadhyamam
D:-None of these

Correct Answer:- Option-B

3:-Who is the Guru of Muthuswami Dikshitar ?

A:-Sangeetha Swami
B:-Sonthi Venkata Subbayyer
C:-Chidambaranatha Yogi
D:-Pachimiriyam Adiyappa

Correct Answer:- Option-C

4:-Who is known as 'Karnataka Sangeetha Pithamaha' ?

A:-Bharatamuni
B:-Tyagaraja Swami
C:-Shyamasastry
D:-Purandaradasa

Correct Answer:- Option-D

5:-Which variety of Madhyama is present in Begada Raga ?

A:-Theevra Sudha Madhyamam
B:-Chyutha Panchama Madhyama
C:-Sudha Madhyamam
D:-Prathimadhyama

Correct Answer:- Option-A

6:-Which of the following is a Sarva Swara Moorchanakaraka Ragam ?

A:-Mayamalavagowla
B:-Mohanam
C:-Rasikapriya
D:-Ranjini

Correct Answer:- Option-B

7:-Name of the tenth Chakra.

A:-Ritu Chakra
B:-Vasu Chakra
C:-Disi Chakra
D:-Rudra Chakra

Correct Answer:- Option-C

8:-The Aksharakaalam of Druta Viramam

A:-2
B:-4
C:-1
D:-3

Correct Answer:- Option-D

9:-The place of the starting of music in the Tala Avartam is known as

A:-Graham
B:-Nyaasam
C:-Sama Yati
D:-Padagarbham

Correct Answer:- Option-A

10:-The repetition of the second letter in the padams of the sections of a musical composition is

A:-Yamakam
B:-Antya Prasam
C:-Anu Prasam
D:-Dwityakshara Prasam

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email