MCQs on Vocal for Dance - 3

1:-Alarippu is a musical form figures in which dance form ?

A:-Kuchipudi
B:-Mohiniyattam
C:-Keralanadanam
D:-Bharatanatyam

Correct Answer:- Option-D

2:-Who composed Navarathri Kritis ?

A:-Muthuswami Dikshitar
B:-Shyamasastry
C:-Swathi Thirunal
D:-Irayimman Thampi

Correct Answer:- Option-C

3:-Find the odd one out from the following.

A:-Arabhi
B:-Mohanam
C:-Varali
D:-Gowla

Correct Answer:- Option-B

4:-The introductory part of a detailed Raga Alapana is known as

A:-Akshiptika
B:-Sthayi
C:-Makarani
D:-Ragavardhini

Correct Answer:- Option-A

5:-Which variety of Rishabha is present in the Raga Gowla ?

A:-Eka Sruti Rishabha
B:-Dwi Sruti Rishabha
C:-Thisruti Rishabha
D:-Chathu Sruti Rishabha

Correct Answer:- Option-A

6:-Who set the Ashtapadi hymns to South Indian ragas and talas ?

A:-Ramudu Bhagavatar
B:-Semmangudi Sreenivasa Iyyer
C:-Ariyakkudi Ramanuja Iyyenkar
D:-Balamurali Krishna

Correct Answer:- Option-A

7:-The longest tala among 35 talas is

A:-Khanda Jati Ata Talam
B:-Sankeerna Dhruva Talam
C:-Sankeerna Jhamba Talam
D:-Sankeerna Ata Talam

Correct Answer:- Option-B

8:-Which of the following is an Upanga Raga ?

A:-Bhairavi
B:-Bilahari
C:-Abhogi
D:-Kamboji

Correct Answer:- Option-C

9:-The compositions of Purandaradasa is known as

A:-Bhajans
B:-Namavali
C:-Padams
D:-Devarnamas

Correct Answer:- Option-D

10:-How many Vivadi Melakarthas are there ?

A:-40
B:-56
C:-72
D:-36

Correct Answer:- Option-A

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog