MCQs on Vocal for Dance - 2

1:-The term 'Ettugadai'refers to what ?

A:-Eight Kalai
B:-Charana of Varnam
C:-Cholkettu swaram in a Daruvarnam
D:-Anubandham

Correct Answer:- Option-B

2:-Identify the janya raga of Mayamalavagowla from the following.

A:-Kannadagowla
B:-Reethigowla
C:-Kedaragowla
D:-Gowla

Correct Answer:- Option-D

3:-The leading Musician in Kathakali performance is known as

A:-Oduvar
B:-Nattuvanar
C:-Ponnani
D:-Bhagavathar

Correct Answer:- Option-C

4:-Who among the following is a Swanaama Mudrakara ?

A:-Muthuswami Dikshitar
B:-Pattanam Subramanya Iyyer
C:-Swathi Thirunal
D:-Tyagaraja

Correct Answer:- Option-D

5:-Venkatesa Pancharatna is composed by

A:-Vina Kuppayyar
B:-Tyagaraja
C:-Uthukkadu Venkada Subbayyer
D:-Dharmapuri Subbarayer

Correct Answer:- Option-A

6:-How many songs are there in Gitagovindam ?

A:-8
B:-24
C:-12
D:-18

Correct Answer:- Option-B

7:-The Hindustani equivalent of Kharaharapriya is Music

A:-Kamaj
B:-Bilaval
C:-Kaafi
D:-Yaman

Correct Answer:- Option-C

8:-The Gamaka obtained when we sing the swaras in triplets ?

A:-Tribhinnam
B:-Sphuritham
C:-Moorchanai
D:-Tripuscha

Correct Answer:- Option-D

9:-Who introduced the Swara Sahithya in Kritis ?

A:-Purandara Dasa
B:-Tyagaraja
C:-Subharaya Sastry
D:-Shyamasastry

Correct Answer:- Option-D

10:-Which of the following is a Dhaivathanthya Raga ?

A:-Naadanamakriya
B:-Navaroj
C:-Kurinji
D:-Punnagavarali

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog