MCQs on Vocal for Dance - 1

1:-The ancient name of Gamaka

A:-Grama
B:-Alankara
C:-Moorchana
D:-Jaathi

Correct Answer:- Option-B

2:-The repetitions of a part of Sahityam either to bring out the meaning of the Sahityam more effectively or to bring out the various aspects of ragam is known as

A:-Prasam
B:-Gamakam
C:-Sangathi
D:-Svarasahithyam

Correct Answer:- Option-C

3:-The dividing point in a Pallavi is known as

A:-Visranthi
B:-Prathamangam
C:-Dvitiyangam
D:-Padagarbham

Correct Answer:- Option-D

4:-Which musical instrument is known as Nayanam ?

A:-Flute
B:-Veena
C:-Magudi
D:-Nagaswaram

Correct Answer:- Option-D

5:-Tivra Prathimadhyamam is used in which of the following raga ?

A:-Varali
B:-Kalyani
C:-Begada
D:-Saveri

Correct Answer:- Option-A

6:-How many basic talas are there in Carnatic Music ?

A:-35
B:-7
C:-175
D:-6

Correct Answer:- Option-B

7:-The tala with 14 askashara

A:-Misra Ata
B:-Sankeerna Jhamba
C:-Chathurasra Dhruvam
D:-Misra Ekam

Correct Answer:- Option-C

8:-Chowdiah Memorial Hall is situated at

A:-Bangalore
B:-Mysore
C:-Chennai
D:-Hubli

Correct Answer:- Option-A

9:-In sargam notation, thara sthayi is denoted by

A:-Putting one dot above the swara
B:-Putting one dot below the swara
C:-Putting two dots above the swara
D:-Putting two dots below the swara

Correct Answer:- Option-A

10:-Great Vocalist Bidaram Krishnappa adorned the court of

A:-Mysore
B:-Travancore
C:-Tanjore
D:-Vijayanagara

Correct Answer:- Option-A

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog