MCQs on Nephrology - 10

1:-The most likely primary cause of an acquired form of Nephrogenic Diabetes insipidus is

A:-Down regulation of Aquaporin 2 receptor (AQP2)
B:-Mutations in Vasopressin receptor 2 (V2R)
C:-Reduction in interstitial osmolality
D:-Increased urine production

Correct Answer:- Option-A

2:-Brain Natriuretic Peptide (BNP) is primarily synthesized in

A:-Choroid plexus of ventricles
B:-Cardiac ventricles
C:-Atrial cardiomyocytes
D:-Pericytes in the tubulointerstitial compartment

Correct Answer:- Option-B

3:-Following are the renal complications of Non-steroidal anti-inflammatory drugs EXCEPT

A:-Sodium retention and hypertension
B:-Papillary necrosis
C:-Edema
D:-Hypokalemia

Correct Answer:- Option-D

4:-Barters syndrome is characterized by all EXCEPT

A:-Metabolic alkalosis
B:-Hypocalcuria
C:-Hypokalemia
D:-Sodium wasting

Correct Answer:- Option-B

5:-In aminoglycoside nephrotoxicity following electrolyte disturbance is found

A:-Hypomagnesemia
B:-Hypokalemia
C:-Hypocalcemia
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

6:-Which of the following variable is NOT USED to estimate kidney function from Plasma Creatinine in four-variable MDRD (Modification of Diet in Renal Disease) equation ?

A:-Age
B:-Sex
C:-Race
D:-Weight

Correct Answer:- Option-D

7:-Which of the following statement is NOT TRUE about Vasopressin ?

A:-Synthesized in the posterior pituitary
B:-Secretion is stimulated by an increase in serum osmolality
C:-Acts on renal 𝑉2 receptor
D:-Vasopressin analogues are used in the treatment of Hepatorenal syndrome

Correct Answer:- Option-A

8:-Mark the best response from the statement below on medication associated hyperkalemia.

A:-Cyclosporine and Tacrolimus cause hyperkalemia by causing hyporeninemic hypoaldosteronism
B:-Amiloride cause hyperkalemia by inhibiting ENaC activity in distal nephron
C:-Pentamidine block ENaC receptor
D:-All the above statements are true

Correct Answer:- Option-D

9:-The drug of choice for treatment of ethylene glycol induced acidosis is

A:-Intravenous saline administration
B:-Intravenous Bicarbonate therapy
C:-Intravenous Fomepizole
D:-Intravenous Thiamine

Correct Answer:- Option-C

10:-Drug induced Distal RTA

A:-Amphotericin B
B:-Acetazolamide
C:-Topiramate
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-A

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog