MCQs on Vocal for Dance - 5

1:-Who is known as the pioneer Architect of Sangatis ?

A:-Tyagaraja
B:-Purandara Dasa
C:-Muthuswami Dikshitar
D:-Bhadrachalam Ramadas

Correct Answer:- Option-A

2:-A musical sound which is produced by the conscious effort of human being is

A:-Sphotam
B:-Ahatha Nadam
C:-Anahatha Nadam
D:-Ragam

Correct Answer:- Option-B

3:-The mnemonical name 'Netra-Sri' refers to which raga ?

A:-Mayamalava Gowla
B:-Dhenuka
C:-Hanuma Thodi
D:-Kharaharapriya

Correct Answer:- Option-C

4:-Narada Pancharatnam is composed by

A:-Uthukkadu Venkata Kavi
B:-Swathi Thirunal
C:-Vina Kuppayyer
D:-Tyagaraja

Correct Answer:- Option-D

5:-Which of the following ragas is not the janya of Sankarabharanam ?

A:-Bilahari
B:-Hamsadwani
C:-Devagandhari
D:-Mohanam

Correct Answer:- Option-D

6:-Identify Janya Sampoorna Ragam from the following.

A:-Arabhi
B:-Lalitha
C:-Bhairavi
D:-Bilahari

Correct Answer:- Option-C

7:-How many sympathetic strings are there in Gottuvadyam ?

A:-3
B:-7
C:-5
D:-10

Correct Answer:- Option-B

8:-Raga Malkauns in Hindustani music is the equivalent of

A:-Hindolam
B:-Mohanam
C:-Hamswadwani
D:-Kalyani

Correct Answer:- Option-A

9:-Which of the following instrument is not included in the celebrated Vadya Traya of Indian Music ?

A:-Veena
B:-Venu
C:-Violin
D:-Mridangam

Correct Answer:- Option-C

10:-The Chapters of which Lakshana Grantha is known as 'Prakaranas' ?

A:-Chathurdandi Prakashika
B:-Sangitha Rathnakara
C:-Brihaddessi
D:-Natyasastra

Correct Answer:- Option-A

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog