MCQs on Vocal for Dance - 6

1:-Which is the earliest known Lakshanagrantha Indian Music ?

A:-Chathurdandi Prakashika
B:-Sangeetha Sastra Praveshika
C:-Natyasastra
D:-Sangeetha Kalpadrumam

Correct Answer:- Option-C

2:-Which of the following is a Sampoorna-Audawa Ragam ?

A:-Garudadwani
B:-Nattakurinji
C:-Desakshi
D:-Poornachandrika

Correct Answer:- Option-A

3:-Who is known as the "Architect of Padams" ?

A:-Swathi Thirunal
B:-Kshetranjar
C:-Purandaradasar
D:-Jayadevar

Correct Answer:- Option-B

4:-In Sargam notation, a single horizontal line above the Swara indicates

A:-Tharasthayi
B:-Tala Avartha
C:-First degree of speed
D:-Madhyamakaala

Correct Answer:- Option-D

5:-Example for a Thri-Anyaswara Bhashanga Raga

A:-Anandabhairavi
B:-Saranga
C:-Kamboji
D:-Atana

Correct Answer:- Option-A

6:-The Anyaswara in Kamboji Raga is

A:-Kaishiki Nishada
B:-Kakali Nishada
C:-Chathusruthi Dhaivatha
D:-Sudha Rishabha

Correct Answer:- Option-B

7:-Which of the following statement is/are correct about the musical form Geetham ?

(i) There will not be any sangathis in Geetham.
(ii) There will be no divisions of Pallavi, Anupallavi and Charanam.
(iii) Geethams are taught after Alankaras.

A:-Only (i) and (ii)
B:-Only (i) and (iii)
C:-Only (ii) and (iii)
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

8:-The Rishabha Murchanai of Sankarabharanam is

A:-Kharaharapriya
B:-Thodi
C:-Kalyani
D:-Natabhairavi

Correct Answer:- Option-A

9:-The Akshara Kala of Chathurasra Jathi Triputa Thaalam is

A:-4
B:-8
C:-16
D:-1

Correct Answer:- Option-B

10:-The ending note in a musical phrase is known as

A:-Amsa Swara
B:-Vaadi Swara
C:-Nyasa Swara
D:-Graha Swara

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog