MCQs on Vocal for Dance - 7

1:-Who composed the Swarajathi 'Rave Himagiri' in the raga Thodi ?

A:-Shyamasastry
B:-Purandara Dasar
C:-Swathi Thirunal
D:-Kanaka Dasa

Correct Answer:- Option-A

2:-How many Swarasthanas are there in Indian Music ?

A:-7
B:-12
C:-16
D:-22

Correct Answer:- Option-B

3:-The Anya swara figures in the raga Bilahari

A:-Kakali Nishadam
B:-Chathu Sruti Dhaivatham
C:-Kaishiki Nishadam
D:-Sudha Dhaivatam

Correct Answer:- Option-C

4:-Which of the following Pancharatna Kriti is in Sanskrit language ?

A:-Sadhimchane
B:-Kana Kana Ruchi
C:-Entharo Mahanubhavu
D:-Jagadananthakaraka

Correct Answer:- Option-D

5:-The North Indian name of Kathakaalakshepam

A:-Keerthan
B:-Harikatha
C:-Khyaal
D:-Tumri

Correct Answer:- Option-A

6:-___________ is a combination of Gopucha Yati and Srotovaha Yati.

A:-Damaru Yati
B:-Mridanga Yati
C:-Sama Yati
D:-Vishama Yati

Correct Answer:- Option-A

7:-Raga Saranga is the derivative of

A:-Chitrambari
B:-Sankarabharanam
C:-Kalyani
D:-Kharaharapriya

Correct Answer:- Option-C

8:-How many Srutis are there in an octave ?

A:-22
B:-7
C:-16
D:-12

Correct Answer:- Option-A

9:-Who among the following is a great composer of Geethams ?

A:-Tyagaraja
B:-Subharama Dikshitar
C:-Paidala Gurumurti Sastri
D:-Madurai N. Krishnan

Correct Answer:- Option-C

10:-Which of the following raga is considered as a mangala raga to conclude a musical concert ?

A:-Hamsadwani
B:-Natta
C:-Varali
D:-Madhyamavathi

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email