MCQs on Vocal for Dance - 8

1:-Which of the following statement is/are correct ?

(i) The greater the length of the string, the lower the pitch.
(ii) With the increase in the tension of a string, the pitch increases.
(iii) Thicker strings give notes of lesser pitch.

A:-Only (i) and (ii)
B:-Only (i) and (iii)
C:-Only (ii) and (iii)
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

2:-The author of Chathurdandi Prakashika

A:-Venkitamakhi
B:-Mathanga
C:-Bharata Muni
D:-Sarangadeva

Correct Answer:- Option-A

3:-Tyagaraja Samadhi is situated at

A:-Thiruvarur
B:-Tiruvaiyar
C:-Tanjavur
D:-Melattor

Correct Answer:- Option-B

4:-The longest dance drama in Sanskrit language

A:-Gitagovindam
B:-Prahlada Bhakti Vijayam
C:-Krishnalila Tharangini
D:-Ajamilopakhyanam

Correct Answer:- Option-C

5:-Which of the following is an Ubhayavakra Ragam ?

A:-Saranga
B:-Sriragam
C:-Khamas
D:-Reethigowla

Correct Answer:- Option-D

6:-The other name of Taanam is

A:-Druta kalam
B:-Makarani
C:-Ghanam
D:-Vartani

Correct Answer:- Option-C

7:-The meettu thol of Mriddangam is made of

A:-Sheep skin
B:-Calf skin
C:-Buffalo skin
D:-None of these

Correct Answer:- Option-B

8:-_____________ is the predominant note of a raga.

A:-Vaadi
B:-Samvadi
C:-Vivadi
D:-Anuvadi

Correct Answer:- Option-A

9:-Who is known as "Dakshina Bhoja" ?

A:-Sarabhoji Maharaja
B:-Swathi Thirunal
C:-Jaya Chamaraja Wadiyar
D:-Tulajaji

Correct Answer:- Option-B

10:-The 22􀀁􀀂 raga in the Asampoorna Mela Paddathi

A:-Rathipathi Priya
B:-Kharaharapriya
C:-Sree Ragam
D:-Kiranavali

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email