MCQs on Vocal for Dance - 9

1:-The first Carnatic Musician who received the Bharataratna ?

A:-T. M. Kirshna
B:-Dr. M. Balamurali Krishana
C:-T. V. Gopalakrishanan
D:-M. S. Subbulakshmi

Correct Answer:- Option-D

2:-Which Musical text is known as Saptadhyayi ?

A:-Sangitha Ratnakaram
B:-Chathurdandi Prakashika
C:-Svaramela Kalanidhi
D:-Sangeetha Sudha

Correct Answer:- Option-A

3:-Sreenivasa Rao is associated with which musical instrument ?

A:-Mandolin
B:-Gottuvadyam
C:-Mridangam
D:-Violin

Correct Answer:- Option-B

4:-The last raga in the 72 Melakartha Scheme

A:-Kanakangi
B:-Chala Nattai
C:-Rasikapriya
D:-Shanmukhapriya

Correct Answer:- Option-C

5:-Identify a Vivadi Raga from the following.

A:-Hemavathi
B:-Thodi
C:-Natabhairavi
D:-Kanakangi

Correct Answer:- Option-D

6:-Which is the musical form in Hindustani Music similar to the Javali of Carnatic music ?

A:-Thumri
B:-Ghazal
C:-Dhrupad
D:-Tarana

Correct Answer:- Option-B

7:-The parent raga of Dhanyasi is

A:-Mayamalava Gowla
B:-Kharaharapriya
C:-1Thodi
D:-Natabhairavi

Correct Answer:- Option-C

8:-How many tala stings are there in Veena ?

A:-7
B:-5
C:-4
D:-3

Correct Answer:- Option-D

9:-The author of Thiruppugazh hymns

A:-Arunagirinathar
B:-Sambandar
C:-Sunadarar
D:-Aandal

Correct Answer:- Option-A

10:-The employment of two or three languages in the sahityam of a Kriti is known as

A:-Yati
B:-Manipravalam
C:-Yamakam
D:-Anuprasam

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email