MCQs on Vocal for Dance - 10

1:-Which among the following kritis is an example for Chitratara Margam ?

A:-Vatapi Ganapathim (Hamsadwani)
B:-Sri Maha Ganapathi (Gowla)
C:-Manasa Etu (Malayamarutam)
D:-Sarojadalanethri (Sankarabharanam)

Correct Answer:- Option-D

2:-'The Indian Song of Songs' is the English translation of which musical work ?

A:-Thirupugazh
B:-Krishnalila Tharangini
C:-Nottuswaras
D:-Gita Govindam

Correct Answer:- Option-D

3:-How many Chapters are there in Natyasastram ?

A:-28
B:-7
C:-36
D:-10

Correct Answer:- Option-C

4:-How many Sthayis are there in Indian Music ?

A:-3
B:-5
C:-6
D:-6

Correct Answer:- Option-B

5:-How many Anya Swaras are there in Raga Kaapi ?

A:-3
B:-2
C:-1
D:-No Anya Swaras

Correct Answer:- Option-A

6:-Which of the following Group Kritis is not composed by Muthuswami Dikshitar ?

A:-Navagraha Kritis
B:-Navaratnamaalika
C:-Navavarana Kritis
D:-Panchalinga Sthala Kritis

Correct Answer:- Option-B

7:-Varnams with Cholkettus are known as

A:-Tana Varnam
B:-Prabandhas
C:-Daru Varnam
D:-Pada Varnas

Correct Answer:- Option-C

8:-Who is known as Geya Nataka Margadarshi ?

A:-Gopalakrishna Bharati
B:-Pachimiriyam Aadiyappa
C:-Narayana Theerthar
D:-Thyagaraja

Correct Answer:- Option-D

9:-Which of the following musical form is known as 'Swara Pallavi' ?

A:-Swarajathi
B:-Jathiswaram
C:-Geetham
D:-Alankaras

Correct Answer:- Option-A

10:-Identify the ragam which uses Chyutha Shadja Nishadam.

A:-Bhairavi
B:-Nilambari
C:-Dhanyasi
D:-Poornashadjam

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email