MCQs on Orthopaedics - 1

1:-What is false regarding pseudoachondroplasia ?

A:-normal skull and facies
B:-platyspondyly with anterior central beaking
C:-epiphysis alone is affected
D:-shallow acetabulam

Correct Answer:- Option-C

2:-In which among the following dwarfs the spine alone is involved without limb involvement ?

A:-Hand-Schuller-Christian disease
B:-Spondyloepiphyseal dysplasia
C:-Morquio's syndrome
D:-Diastrophic dwarfism

Correct Answer:- Option-C

3:-In rickets, non union of osteotomy is sure to occur, if it is done before which stage of Lovett

A:-2
B:-1
C:-4
D:-3

Correct Answer:- Option-D

4:-Which is not a feature of sabre tibia ?

A:-sharp curve
B:-mid shaft involved
C:-generally purely anterior curve
D:-occurs upto the age of 15

Correct Answer:- Option-A

5:-In a case of brachial plexus injury, if you get all the modalities of triple response to histamine over an insensitive dermatome the lesion is then

A:-Preganglionic
B:-Postganglionic
C:-Neither of the two
D:-Both 1 and 2

Correct Answer:- Option-A

6:-In the early stages of a case of syringomyelia, over the affected area the patient will be able to appreciate

A:-pin pricks
B:-hot objects
C:-light touch
D:-none of these

Correct Answer:- Option-C

7:-In protrusion acetabuli the CE angle of Weiberg will be greater than

A:-30 degree
B:-20 degree
C:-50 degree
D:-40 degree

Correct Answer:- Option-D

8:-The normal measurements of volar tilt of radius, radial inclination and radial height are respectively

A:-20 degree, 11 degree and 20 mm
B:-25 degree, 30 degree and 25 mm
C:-11 degree, 23 degree and 11 mm
D:-30 degree, 40 degree and 30 mm

Correct Answer:- Option-C

9:-Applying Mirel's criteria, a peritrochanteric blastic lesion with moderate pain will need prophylactic internal fixation when the lesion involves

A:-<1/3 diameter of the bone
B:->2/3 diameter of the bone
C:-1/3 − 2/3 diameter of the bone
D:-cannot comment

Correct Answer:- Option-C

10:-The three fragment triplane fracture is a combination of Salter-Harris type

A:-2 and 3
B:-3 and 4
C:-1 and 2
D:-2 and 4

Correct Answer:- Option-A

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog