MCQs on Mridangam - 4

1:-In a total number of Matras of Brahma Tala one of the Navasandhi Talas is of : 

A:-16
B:-30
C:-28
D:-48

Correct Answer:- Option-C

2:-Which world famous Scientist was also Mridangist : 

A:-Kasturi Rangan
B:-Prof. U.R. Rao
C:-Dr. Homi Jahangir Bhabha 
D:-Prof. C.V. Raman

Correct Answer:- Option-D

3:-Non rhythmical music : 

A:-Sloka
B:-Viruttham
C:-Ragalapana
D:-All the above

Correct Answer:- Option-D

4:-In which Chapter Tala is described in Sangeetha Rathnakara : 

A:-5
B:-4
C:-3
D:-6

Correct Answer:- Option-A

5:-A Marga Tala : 

A:-Gaja Leela
B:-Chachatputa
C:-Adi
D:-All the above

Correct Answer:- Option-B

6:-Splitting up of the Tala anga into its possible component parts is : 

A:-Margam
B:-Kala
C:-Prastharam
D:-Kriya

Correct Answer:- Option-C

7:-The rhythmical instrument played by the singer 'Ponnani' during the performance of Kadhakali is : 

A:-Ilathalam
B:-Edakka
C:-Maddalam
D:-Chengila

Correct Answer:- Option-D

8:-The name by which the Adi Tala is refered to in the works of medieval period : 

A:-Jhompata
B:-Atanta
C:-Muriadanta 
D:-Kundanachi

Correct Answer:- Option-A

9:-The total Aksharakala of Simhanandana Tala is : 

A:-128
B:-124
C:-126
D:-120

Correct Answer:- Option-A

10:-One of the Navasandhi Tala : 

A:-Darpana
B:-Kottari
C:-Udghatta
D:-Sriranga

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog