MCQs on Mridangam - 5

1:-Total Matras of Tisrajati Druda Talam : 

A:-9
B:-11
C:-14
D:-16

Correct Answer:- Option-B

2:-Pick up the Pakhavaj player from the following : 

A:-Vikku Vinayak Ram
B:-Raja Chhatrapati Sing
C:-Umayalpuram Sivaraman
D:-Bafati Khan

Correct Answer:- Option-B 

3:-Tavil belongs to :

A:-Ghana Vadya
B:-Laya Vadya
C:-Sushira Vadya 
D:-Avanadha Vadya 

Correct Answer:- Option-D

4:-A Tala with 18 Aksharakala : 

A:-Ata Tala
B:-Matya Tala
C:-Jhampa Tala
D:-Druva Tala

Correct Answer:- Option-A

5:-Which of the following instruments falls under the category of 'Sushira Vadya' ? 

A:-Sitar
B:-Harmonium
C:-Sarangi
D:-Mrudangam

Correct Answer:- Option-B

6:-Another name of Adi Tata is : 

A:-Tisra Jathi Jhampa
B:-Chaturasra Jathi Triputa 
C:-Sankeerna Jathi Eka
D:-Khanda Jathi Eka

Correct Answer:- Option-B 

7:-Value of Pluthaviramam :

A:-9
B:-12
C:-13
D:-11

Correct Answer:- Option-C

8:-Anudrutha is used in which Tala ? 

A:-Roopak Tala
B:-Ata Tala 
C:-Madya Tala 
D:-Jhampa Tala

Correct Answer:- Option-D

9:-Jalatharangam is a/an : 

A:-Udaga Vadya
B:-Tata Vadya
C:-Ghana Vadya 
D:-Avanadha Vadya 

Correct Answer:- Option-A

10:-Odd one out : 

A:-Tisra Matya
B:-Misra Druva
C:-Khanta Jhampa 
D:-Chaturasra Triputa 

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email