MCQs on Mridangam - 6

1:-Name of the main Tala used in Panchavadyam : 

A:-Atantha
B:-Triputa
C:-Muriadantha 
D:-Chempata

Correct Answer:- Option-B

2:-Laghus are clarified into : 

A:-7
B:-12
C:-10
D:-5

Correct Answer:- Option-C

3:-Number of aksharakala in Ananga Tala : 

A:-34
B:-24
C:-54
D:-44

Correct Answer:- Option-D

4:-Thayambaka is an ensemble of : 

A:-Chenda
B:-Mridangam 
C:-Maddalam
D:-Tavil

Correct Answer:- Option-A

5:-Magudi is also known as : 

A:-Nagaswaram
B:-Bhujnga Swaram 
C:-Nagapani
D:-Kombu

Correct Answer:- Option-B

6:-Choose the correct order of Suladi Sapta Talas in the increasing order of aksharakala from the following : 

A:-`I_3 O O, I_4 O I_4 I_4, O I_4, I_7 U O`
B:-`I_4 O I_4 I_4, I_3 O O, I_7 U O, O I_4`
C:-`O I_4, I_3 O O, I_7 U O, I_4 O I_4 I_4`
D:-`O I_4, I_7 U O, I_3 O O, I_4 O I_4 I_4`

Correct Answer:- Option-C 

7:-Musical instruments made of stones :

A:-Auto phones
B:-Acro phones 
C:-Chrodophones 
D:-Lithophones

Correct Answer:- Option-D

8:-The name given for Tala chapter in Natya Sastra :

A:-Tala Vidhi
B:-Sapta Tala
C:-Tala Prasthara
D:-Tala Deepika

Correct Answer:- Option-A

9:-The Longest Tala among 108 Talas : 

A:-Sarabhanandana
B:-Simhanandana 
C:-Shatpitaputrika 
D:-Veeramaddhyam 

Correct Answer:- Option-B

10:-The scheme of Suladi Sapta Tala was systematised by : 

A:-Syamasastri
B:-Venkitamakhi 
C:-Purandaradasa 
D:-Annamacharya

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog