MCQs on Mridangam - 7

1:-Which of these is not an Anga : 

A:-Druta Virama
B:-Guru
C:-Anudrutha 
D:-Visarjitham

Correct Answer:- Option-D

2:-Odd one out : 

A:-Palakkad Mani Iyer 
B:-Das Swamikal 
C:-Chattapuram Subbayyar 
D:-Alathur Venkatesa Iyer 

Correct Answer:- Option-D

3:-The Mridanga Vidwan who has been awarded the Padma Bhushan in 2012 : 

A:-T.V. Gopalakrishnan
B:-Umayalpuram Sivaraman
C:-Sreemushnam Raja Rao
D:-Ella Venkateswara Rao

Correct Answer:- Option-A

4:-Kundanachi Tala representated in which musical form :

A:-Sopana Sangeetham 
B:-Folk Music 
C:-Padayani 
D:-Thiruppavai

Correct Answer:- Option-B

5:-Corresponding Tala of Keharva in Carnatic Music : 

A:-Adi Tala
B:-Ata Tala
C:-Misra Jhampa 
D:-Rupaka

Correct Answer:- Option-A

6:-Corresponding Tala of Rupaka in Sopana Sangita : 

A:-Chempata
B:-Panchari
C:-Atanta
D:-Champa

Correct Answer:- Option-B

7:-What do you mean by 'Dhekka' ? 

A:-One of the stages in Tabla playing
B:-A pleasing combination of bols
C:-The basic composition of rhythm instruments
D:-The basic layakari for rhythm instruments

Correct Answer:- Option-C

8:-The name in which the reckoning of Tala used in Bhajan Sampradaya :

A:-Panchaka
B:-Kriyanga
C:-Urdhvaka
D:-Ussiadi

Correct Answer:- Option-D

9:-What is anibadha gana ? 

A:-not bounded by Tala 
B:-bounded by Tala
C:-a type of composition
D:-a classical song set in Tala

Correct Answer:- Option-A

10:-What is Avarthana ?

A:-The essential characteristic of Tala 
B:-Sets of rhythmic Units 
C:-Rhythmic Variation
D:-Rhythmic cycle of a Tala

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email