MCQs on Mridangam - 8

1:-Mizhavu is a percussion instrument used for which art form : 

A:-Kathakali
B:-Ottan Thullal
C:-Chakkiyar Koothu 
D:-Koodiyattam

Correct Answer:-Option-C

2:-Name of the artist who developed the khanjira as a concert instrument : 

A:-Naina Pillai
B:-Sundaram Pillai 
C:-Dakshinamurthi Pillai 
D:-Mamundia Pillai 

Correct Answer:- Option-D

3:-Name the odd one Tala out : 

A:-Adi
B:-Shatpitaputrika 
C:-Chachatputa 
D:-Sampatveshta

Correct Answer:- Option-A

4:-The pattern of Jaties in ascending order is named as : 

A:-Mridanga Yathi
B:-Gopucha Yathi 
C:-Srothavaha Yathi 
D:-Damaru Yathi

Correct Answer:- Option-C

5:-The instrument which corresponds the Mridangam : 

A:-Khol
B:-Dolki
C:-Pakhwaj
D:-Dolak

Correct Answer:- Option-C

6:-Panchavadyam is a musical ensemble of which state : 

A:-Tamil Nadu
B:-Kerala
C:-Andhra Pradesh 
D:-Maharashtra

Correct Answer:- Option-B

7:-The fourth name of Pancha Tala : 

A:-Chempata
B:-Karika 
C:-Sambadveshttam 
D:-Muriyadantha

Correct Answer:- Option-C

8:-Number of Mudra holes (Mudrakkannu) in Mridangam Valamthala : 

A:-52
B:-64
C:-60
D:-48

Correct Answer:- Option-D 

9:-The fourth name of Marga table :

A:-vichithram
B:-chithram 
C:-chithratharam 
D:-chithrathamam 

Correct Answer:- Option-C

10:-Number of Mallaris : 

A:-5
B:-2
C:-6
D:-3

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog