MCQs on Mridangam - 3

1:-Name of the instrument defined as Shenai of South : 

A:-Ottu
B:-Pullamkuzhal 
C:-Nagaswaram 
D:-Kurumkuzhal

Correct Answer:- Option-D

2:-The Avanadha instrument that was found first by the primitive people : 

A:-Bhoomi Dundubhi
B:-Padayani
C:-Perumbara
D:-Panchamugham

Correct Answer:- Option-A 

3:-World music day is :

A:-June 26 
B:-June 21 
C:-June 24
D:-June 20

Correct Answer:- Option-B

4:-Name of the first Tala in 108 Talas scheme which does not have Pancha Talas :

A:-Sarabhanandana 
B:-Gajaleela
C:-Adi
D:-Simhanandana

Correct Answer:- Option-C

5:-The author of the book South Indian Music : 

A:-Sadasivarao
B:-Ravindranath 
C:-Vaijayanthi Gopal
D:-P. Sambamoorthy 

Correct Answer:- Option-D

6:-Find the odd one : 

A:-Ghata Singari
B:-Thimila
C:-Daff
D:-Ganjira

Correct Answer:- Option-B

7:-A small tambourine like instrument having copper or brass discs on the frame : 

A:-Khanjira
B:-Ilathalam
C:-Udukku
D:-Chengila

Correct Answer:- Option-A

8:-Name of the wind instrument used in Panchavadyam in addition to Conch : 

A:-Pambai
B:-Kuzhal
C:-Kombu
D:-Kahalam

Correct Answer:- Option-C

9:-Find the odd one out : 

A:-Edakka
B:-Chenda
C:-Thimila
D:-Mridangam

Correct Answer:- Option-D

10:-Panava belongs to which category ? 

A:-Avanadha Vadya
B:-Sushira Vadya 
C:-Thata Vadya
D:-Ghana Vadya

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email