MCQs on Mridangam - 2

1:-The total number of Talas based on the Jaati-Gati bheda in Carnatic Tala System : 

A:-105
B:-35
C:-175
D:-108

Correct Answer:- Option-C

2:-Second layer of the Valamthala of Mridangam : 

A:-skin of camel
B:-skin of horse
C:-skin of buffalo
D:-skin of goat

Correct Answer:- Option-D

3:-Number of Pranas in Tala : 

A:-10
B:-12
C:-9
D:-8

Correct Answer:- Option-A

4:-The smallest unit of Tala :

A:-Sama
B:-Matra
C:-Theka
D:-Laya

Correct Answer:- Option-B

5:-Pick up odd one out : 

A:-Chaturasra Matya 
B:-Misra Jhampa
C:-Misra Triputa
D:-Tisra Ata

Correct Answer:- Option-C

6:-Pick up one of the following which is not belonged to 35 Tala scheme :

A:-Shoda Sangas 
B:-Sooladi Sapta Talas 
C:-Dhruva Tala 
D:-Anudrutam

Correct Answer:- Option-A

7:-The Tala anga Kakapada has the value of : 

A:-12 aksharakala
B:-16 aksharakala
C:-8 aksharakala
D:-4 aksharakala

Correct Answer:- Option-B

8:-The name given to the art of reciting Jaties in confirmity to a Tala in a musical manner is : 

A:-Thaniavarthanam
B:-Thayambaka
C:-Konnakkol
D:-Alapana

Correct Answer:- Option-C 

9:-Kinds of Laya :

A:-5
B:-8
C:-6
D:-3

Correct Answer:- Option-D

10:-Main Talas of Carnatic Music are : 

A:-7
B:-108
C:-96
D:-10

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog