MCQs on Mridangam - 1

1:-How many Aksharas denotes in Kundanachi Tala ?

A:-11
B:-10
C:-12
D:-15

Correct Answer:- Option-C

2:-Another name of Khanda Chapu Tala : 

A:-Muri Jhempa
B:-Muri Adanta
C:-Chempata
D:-Ara Jhempa

Correct Answer:-Option-D

3:-Misra Jati Ada Tala is named according to Katapayadi Sankhya : 

A:-Jadi
B:-Jati
C:-Yama
D:-Kala

Correct Answer:-Option-A

4:-Another name of Bindu Tala :

A:-Tisra Jathi Matya 
B:-Sankeerna Jathi Rupaka 
C:-Misra Jathi Ada 
D:-Khanda Jathi Druva 

Correct Answer:- Option-B

5:-The Graha which starts after the song : 

A:-Anaagatha
B:-Sama
C:-Atheetha
D:-Niyata

Correct Answer:- Option-C

6:-In which Chapter Tala is described in Natyasastra : 

A:-26
B:-32
C:-28
D:-31

Correct Answer:- Option-D

7:-Who among the following Pakhawaj player received the title of Mridangacharya from Sardar Vallabhbhai Patel ? 

A:-Govindarao Burhanpurkar
B:-Nana Panse
C:-Sakharam
D:-Chatrapati Sing

Correct Answer:- Option-A

8:-Find out the number of Matras of a Korvai which was resulted by the playing of Adi Tala 2 Kalai (Tisra Gathi) starts at sama and ends with 1⁄2 edam of the Tala. (Each Kalas occur once.)

A:-56
B:-42
C:-84
D:-96

Correct Answer:- Option-B

9:-Meaning of the term, Touratrikam :

A:-Geeta, Vadya, Abhinaya
B:-Geeta, Nritya, Abhinaya
C:-Geeta, Vadya, Nritya
D:-Vadya, Nritya, Abhinaya

Correct Answer:- Option-C

10:-Corresponding Tala of Tisra Triputa in Hindusthani Music :

A:-Keharva
B:-Jap Tal
C:-Dhamar
D:-Rupak

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog