MCQs on Nature Cure - 1

1:-Dystrophic calcification is most closely associated with 

A:-Hyper calcemia
B:-Necrosis
C:-Chronic irritation 
D:-Diminished blood flow 

Correct Answer:- Option-B

2:-Which of the following is reversible change? 

A:-Karyorrhexis
B:-Pyknosis
C:-Karyolysis
D:-Swelling of endoplasmic reticulum 

Correct Answer:- Option-D

3:-A young man of 20, got a lacerated wound on his left arm, stitched - 1 week later sutures were remained-healing continued, but the site become disfigured, by prominent raised irregular nodular scar, in next 2 months which of the following best describes the process?

A:-Organization 
B:-Dehiscence 
C:-Resolution
D:-Keloid formation

Correct Answer:- Option-D

4:-Which of the following terms refer to a malignant tumor of mesenchymal origin?

A:-Carcinoma 
B:-Hepatoma 
C:-Hematoma
D:-Sarcoma

Correct Answer:- Option-D

5:-Diabetic foot is an example of 

A:-Dry gangrene
B:-Wet gangrene
C:-Gas gangrene 
D:-Inflammation

Correct Answer:- Option-B

6:-In the case of SARS in humanbeings the mode of infection is 

A:-Mosquito
B:-Person to person 
C:-Poultry birds 
D:-Domestic dogs

Correct Answer:- Option-C

7:-Chickengunya is transmitted to human by 

A:-Aades
B:-Anophlex
C:-Cutex
D:-Tick

Correct Answer:- Option-A

8:-What is meant by Abinivesahah? 

A:-Space
B:-Faculty of yoga
C:-Fear of death
D:-All the above

Correct Answer:- Option-C

9:-Preparing oneself to the highest form of raja yoga is 

A:-Kundalini
B:-Samadhi
C:-Meditation 
D:-Pranayama

Correct Answer:- Option-B

10:-Krikara is responsible for 

A:-Lunger
B:-Blinking
C:-Belching
D:-Hiccupps

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog