MCQs on Nature Cure - 4

1:-A collection of pus in the anterior chamber of the eye showing through the transparent cornea 

A:-Pyemia
B:-Hypopyon
C:-Corneal opacities 
D:-Keratomalasia

Correct Answer:- Option-B

2:-What is the other name for the waist rotating pose? 

A:-Chakrasana
B:-Katichakrasana 
C:-Tadasana 
D:-Sedubandhasana 

Correct Answer:- Option-B

3:-Which Pranayama is contra-indicated for heart problem? 

A:-Kaphalabhathi
B:-Seethali
C:-Nadishudhi
D:-Nauli

Correct Answer:- Option-A

4:-How many types are there in lock mudras? 

A:-3
B:-2
C:-4
D:-5

Correct Answer:- Option-C

5:-The type of necrosis is seen in Tuberculosis 

A:-Coagulative necrosis
B:-Caseous necrosis
C:-Fat necrosis
D:-Liquifactive necrosis

Correct Answer:- Option-B

6:-Wegner's granulomatosis generally produces lesions in the following tissues except

A:-Nose
B:-Ears
C:-Lungs
D:-Kidneys

Correct Answer:- Option-B

7:-Which vitamin is essential for normal reproduction in man? 

A:-Vit-A
B:-Vit-D
C:-Vit-E
D:-Vit-K

Correct Answer:- Option-C

8:-Which pigment is water soluble? 

A:-Anthocyanin
B:-Phytochemical 
C:-β-carotene 
D:-Flavinoids

Correct Answer:- Option-A

9:-According to Yoga, human body is composed of how many sheets? 

A:-3
B:-6
C:-5
D:-4

Correct Answer:- Option-C

10:-Total number of Patanjali yoga sutras .........

A:-189
B:-169
C:-196
D:-206

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog