MCQs on Nature Cure - 6

1:-What is beeja mantra for anahata chakra? 

A:-Lam
B:-Vam
C:-Ram
D:-Yam

Correct Answer:- Option-D

2:-Which one is upa pranas? 

A:-Dakshina
B:-Danda
C:-Dhananjaya 
D:-Kevaladama

Correct Answer:- Option-C

3:-Which bath is recommended for high blood pressure? 

A:-Hip bath
B:-Steam bath
C:-Spinal bath
D:-Hot foot bath

Correct Answer:- Option-C

4:-In case of Amoebiasis which type of enema is recommended? 

A:-Luke warm water
B:-Neem water
C:-Cold water
D:-None of the above 

Correct Answer:- Option-B

5:-Contra indication of Nauli 

A:-Constipation
B:-Hernia
C:-Acidity
D:-Diarrhoea

Correct Answer:- Option-B

6:-Bihar school of yoga was founded by whom? 

A:-Swami Niranjanandha
B:-Swami Swatmarama
C:-Swami Sathyanandha
D:-Sivananda Saraswathi

Correct Answer:- Option-C 

7:-Which of the following is RNA virus?

A:-Human Papilloma Virus 
B:-Human-T-cell-Leukamia Virus
C:-Hepatitis B Virus
D:-Epstein Barr-Virus

Correct Answer:- Option-B

8:-In malaria the form of plasmodium transmitted to man from mosquito is

A:-Sporozoites 
B:-Gametocytes 
C:-Merozoites 
D:-Trophozoites

Correct Answer:- Option-B

9:-Which of the following are most frequent site of venous thrombosis? 

A:-Veins of lower extremity
B:-Pelvic veins
C:-Portal veins
D:-Pulmonary veins

Correct Answer:- Option-A

10:-Which of the following is not a malignant tumour?

A:-Glioma
B:-Lymphoma 
C:-Melanoma 
D:-Leiomyoma

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email