MCQs on Nature Cure - 7

1:-What is the other name for having control over things? 

A:-Vashitra
B:-Prapthi
C:-Prakamya
D:-Mahima

Correct Answer:- Option-A

2:-Which prana is gives balancing power? 

A:-Samana
B:-Udana
C:-Vyana
D:-Apana

Correct Answer:- Option-A

3:-The most common hospital acquired infection is 

A:-Bacteremia
B:-Tetanus
C:-UTI
D:-Pneumonia

Correct Answer:- Option-C

4:-What are the disease comes under eating disorders? 

A:-Bulmia nervosa
B:-Anorexia nervosa 
C:-Checkesia 
D:-Noxalatesia

Correct Answer:- Option-A

5:-Normal body mass index is 

A:-18-20
B:-20-25
C:-26-30
D:-30-40

Correct Answer:- Option-A

6:-Meaning of Manipura chakras 

A:-root petals
B:-third eye
C:-city of jewels
D:-own abode

Correct Answer:- Option-C

7:-The word meaning of MSRT 

A:-Mind stress relieving technique 
B:-Mind sound resonance technique 
C:-Mind stress resolution treatment 
D:-Mind sound resolution technique 

Correct Answer:- Option-B

8:-Which of the following asanas is not recommended for back ailments?

A:-Garudasana
B:-Bhujangasana 
C:-Ardha chakrasana 
D:-Shalabhasana

Correct Answer:- Option-A

9:-Seethali and Seetkari pranayamas are 

A:-vitalising
B:-tranquilising 
C:-balancing
D:-cooling

Correct Answer:- Option-D

10:-I am the supreme consciousness of the universe is known as 

A:-Jnana yoga
B:-Anandapoya 
C:-Shampavopaya 
D:-Anupaya

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog