MCQs on Printing Technology - 7

1:-Control of the reel obtained on the web offset machine by a retarding force is given by 

A:-brake
B:-dancer roller 
C:-festoon
D:-turner bars

Correct Answer:- Option-A

2:-CTP thermal plates are exposed by which of the following source ? 

A:-Mercury light
B:-Argon Ion
C:-YAG laser
D:-Visible diode

Correct Answer:- Option-C

3:-Which of the following type of original cannot be scanned by a drum scanner ? 

A:-Transparency
B:-Flexible original
C:-Rigid original
D:-Matt finished photograph 

Correct Answer:- Option-C

4:-Which of the following cannot be included in PDF file format ? 

A:-special keyword for search and index
B:-interactive links
C:-video clips
D:-none of the above

Correct Answer:- Option-D

5:-A device or computer program that receives a description of the content of a page and converts to information that can output on paper/film/plates

A:-digital printer
B:-RIP
C:-scanner
D:-any programming language 

Correct Answer:- Option-B

6:-To increase the water retaining properties of the non-image area of the lithographic plate. Which of the following solution can be added ?

A:-Gum arabic 
B:-Developer 
C:-Desensitiser
D:-ISO propyl alcohol 

Correct Answer:- Option-C

7:-Sheets having solid and of printed labels from front to back are vulnerable to 

A:-trapping
B:-ink blocking
C:-wattling
D:-permanent curl

Correct Answer:- Option-C

8:-If a light ray striking a substrate are reflected primarily as parallel rays-mirror like action is known as

A:-specular reflection 
B:-transmission 
C:-reflection 
D:-diffraction

Correct Answer:- Option-A

9:-The perpendicular distance between two surfaces of a paper is

A:-GSM
B:-Caliper
C:-Basis weight
D:-Basis grammage 

Correct Answer:- Option-B

10:-The surface tension of water can be reduced by 

A:-adding fountain solution
B:-increasing the temperature
C:-adding additives
D:-increasing the water pressure

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email