MCQs on Textile Dyeing and Printing - 1

1:-The botanical name of cotton plant is 

A:-Oriza setiva
B:-Maymsopudica 
C:-Asephetoda 
D:-Gossypium

Correct Answer:- Option-D

2:-Acid dyes are mainly applied on 

A:-Cotton
B:-Linen
C:-Wool
D:-Linen

Correct Answer:- Option-C

3:-Cotton dyed with sulphur black are tendered because of the presence of ______ on dyed goods. 

A:-Chlorine
B:-Bromine
C:-Free sulphur
D:-Free nitrogen

Correct Answer:- Option-C

4:-A 5% shade means

A:-5g dye dissolved 100 ml water 
B:-5g dye in 5g material
C:-5g dye in 100g material
D:-5g dye in 1000g material 

Correct Answer:- Option-C

5:-__________ is one of the secondary motions of the loom. 

A:-Shedding
B:-Picking
C:-Weft fork
D:-Let-off

Correct Answer:- Option-D

6:-The total volume of liquor to be used for dyeing 25kg of material with an M : L ratio of 1 : 20 is _______ 

A:-500 liters
B:-250 liters
C:-50 liters
D:-1000 liters

Correct Answer:- Option-A

7:-Loom speed is 300 rpm then the picks/minute is ____________ 

A:-150
B:-300
C:-600
D:-450

Correct Answer:- Option-B

8:-Gum Arabic is used as a __________ in the printing paste. 

A:-Wetting agent
B:-Thickener
C:-Softener
D:-Catalyst

Correct Answer:- Option-B

9:-Commercial sodium hypochlorite solution generally contain _________ % of available chlorine. 

A:-5-7
B:-2-4
C:-20-24
D:-15-18

Correct Answer:- Option-D

10:-___________ is an after treatment for printed cloth. 

A:-Texturising
B:-Steaming
C:-Scouring
D:-Sizing

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog