MCQs on Textile Dyeing and Printing - 2

1:-Kier boiling is done on ________ 

A:-Cotton
B:-Rayon
C:-Nylon
D:-Arylic

Correct Answer:- Option-A

2:-Half pound of 20 s cotton yarn cotain ________ hanks. 

A:-20
B:-10
C:-5
D:-40

Correct Answer:- Option-B

3:-To enable the printer to make correct registration of the block on the cloth ________ are often fixed round the sides of the block.

A:-Leather strips 
B:-Pitch pins 
C:-Clamps 
D:-Brass clips

Correct Answer:- Option-B

4:-__________ is a hygroscopic agent used in printing paste. 

A:-Calcium chloride
B:-Glycerin
C:-Gum tragacanth 
D:-Hydrogen Sulphate 

Correct Answer:- Option-B

5:-Sensitising solution is used in the preparation of ___________ for printing. 

A:-Screen
B:-Stencil
C:-Roller
D:-Block

Correct Answer:- Option-A

6:-The length of one lea of yarn is _________ yards. 

A:-100
B:-120
C:-36
D:-40

Correct Answer:- Option-B

7:-__________ is the process of forming the fabric by interlacing two group of threads at right angle with each other. 

A:-Spinning
B:-Knitting
C:-Felting
D:-Weaving

Correct Answer:- Option-D

8:-__________ is a pre-treatment for printing of cotton. 

A:-Scouring
B:-Sanforizing
C:-Fixing
D:-Calendaring

Correct Answer:- Option-A

9:-In a four colour printing using blocks a minimum of _______ number of blocks are required. 

A:-4
B:-2
C:-1
D:-3

Correct Answer:- Option-A

10:-Minimum number of healds required to weave a plain weave is ________ 

A:-4
B:-1
C:-2
D:-3

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email