MCQs on Printing Technology - 6

1:-When pigment has the property of absorbing radiant energy of a given wavelength and then emitting this energy at a different wavelength is

A:-Reflection
B:-Gloss
C:-Metamerism 
D:-Fluorescence

Correct Answer:- Option-D

2:-The subtractive transparent primary colour that transmit red and green but absorb blue light is 

A:-Cyan
B:-Magenta
C:-Yellow
D:-Black

Correct Answer:- Option-A

3:-A computer driven algorithm that disperses halftone dot information in semi-random form 

A:-analog screening
B:-stochastic screening 
C:-elliptical screen 
D:-square dot screen 

Correct Answer:- Option-B

4:-To overcome the printing problem speckle (improper transfer of ink on rough paper) Gravure presses is employed with

A:-electrostatically assisted ink 
B:-static electricity eliminator 
C:-paper calendering
D:-inline paper calender 

Correct Answer:- Option-A

5:-A cylinder making technique in gravure press employed for printing of short run jobs 

A:-Electronic engraving
B:-Laser engraving
C:-Computer to cylinder
D:-Ballard process

Correct Answer:- Option-D

6:-The valve(s) closed during compression stroke of an IC engine is/are

A:-Inlet valve
B:-Exhaust valve
C:-Both inlet and exhaust valve 
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-C

7:-The cooling tower in a steam thermal power plant is a device for 

A:-Condensing steam into water
B:-Cooling exhaust gas coming out of a boiler
C:-Reducing temperature of superheated steam
D:-Reducing temperature of cooling water used in a condenser

Correct Answer:- Option-D

8:-The role of a moderator in a nuclear power plant is

A:-To absorb neutrons fully
B:-To control speed of neutrons
C:-Both 1 and 2 above depending on the need 
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B

9:-The role of a surge tank in a hydroelectric power plant is 

A:-To absorb sudden rises of pressure by storing water
B:-To store extra water during a brief drop of pressure
C:-Both 1 and 2 above
D:-To reduce the speed of the turbine when the level of dam is high

Correct Answer:- Option-C

10:-The following system in automobile diverts the power at right angles towards the driving wheels

A:-Torque tube 
B:-Transfer case
C:-Final drive 
D:-Differential

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog